Smanjena 7,3%

Njemačka: Potražnja za potrošačkim kreditima opada

Autor: Biznis.ba
Njemačka: Potražnja za potrošačkim kreditima opada
Foto: Unsplash

Potražnja za potrošačkim kreditima u Njemačkoj lani je smanjena za 7,3 posto na godišnjem nivou, objavilo je prošle sedmice udruženje banaka BFACH.

Pad je opravdan rastom životnih troškova, zbog čega su stanovnici smanjili potrošnju, prenijela je njemačka novinska agencija dpa.

Banke u Njemačkoj prošle su godine odobrile 52,7 milijardi eura potrošačkih kredita. Najviše je pala potražnja za gotovinskim kreditima, a manje za kreditima za kupovinu automobila.

U međuvremenu, obim kredita firmama prošle godine je porastao za 7,3 posto na 11 milijardi eura. Najviše je porasla potražnja za kreditima za kupnju gospodarskih vozila, koje su banke odobrile 12,3 posto više nego godinu prije, prenosi SEEbiz.

Ukupna vrijednost svih bankarskih kredita odobrenih prošle godine u Njemačkoj dostigla je 127,3 milijarde eura, što je oko pola posto manje nego godinu prije.

"S obzirom na izazovne ekonomske uslove i neinspirirajuću potrošačku klimu, ovo je zadovoljavajući rezultat", rekao je predsjednik upravnog odbora BFACH-a Christian Ruben, prenosi dpa.