Francois Villeroy de Galhau

Francuski guverner: ESB pobjeđuje u borbi protiv inflacije

Autor: Biznis.ba
Francuski guverner: ESB pobjeđuje u borbi protiv inflacije
Foto: Unsplash

Francuski guverner i član Upravnog vijeća Evropske cetnralne banke (ESB) Francois Villeroy de Galhau tvrdi da je ESB više uvjerena da pobjeđuje u borbi protiv inflacije, zbog čega je smanjenje kamatne stope u junu vrlo vjerovatno, rekao je.

ESB je proše sedmice zadržala stope na rekordno visokom nivou, ali je signalizirala da bi ih mogla početi smanjivati ​​već u junu, iako bi tvrdoglavo visoka inflacija u SAD-u mogla spriječiti američke Federalne rezerve da ih slijede.

“Izuzev iznenađenja, trebali bismo odlučiti o prvom smanjenju stope tokom našeg sastanka u junu. Zaista postajemo sve sigurniji u dezinflacijski put”, rekao je Villeroy za francuski časopis JDD.

“Alat kamatne stope bio je učinkovito oružje protiv inflacije. Morali smo podići tu stopu na četiri posto, ali to je manje nego u Sjedinjenim Državama, gdje iznosi 5,5 posto”, dodao je francuski guverner.

Villeroy, koji je i član Upravnog vijeća ESB-a, među sve je većim brojem kreatora politike ESB-a koji su podržali smanjenje kamata, prenose Financije hr.

Rekao je prošlog mjeseca da ako inflacija premaši ESB-ov cilj od dva posto u dužem periodu, prenosi Reuters, tada ESB riskira da mora još agresivnije sniziti stope.

“Junsko smanjenje stope trebalo bi biti popraćeno novim rezovima stopa do kraja godine; pozivam na pragmatičan, a opet dovoljno agilan pristup, temeljen na ekonomskim podacima”, rekao je Villeroy naglasivši da s obzirom na to, EU se neće vratiti na ultra niske, čak negativne stope jer one koje smo vidjeli tokom razdoblja 2015. – 2022. godine bile su izuzetak.