Prijedlog nailazi na otpor

Banka Koreje razmatra proširenje smjernica o kamatnim stopama

Autor: Biznis.ba
Banka Koreje razmatra proširenje smjernica o kamatnim stopama
Foto: X

Banka Koreje razmatra preuređenje načina davanja smjernica o vjerovatnom budućem smjeru kamatnih stopa tako što će proširiti vremenski okvir i pružiti vizualne procjene u nastojanju da poboljša transparentnost, izjavila su četiri izvora upoznata s pitanjem.

Međutim, prema tvrdnjama, prijedlog nailazi na otpor najmanje jednog od sedam članova upravnog odbora centralne banke i jednog visokog dužnosnika, zbog strahova da telegrafiranje buduće politike može narušiti javno povjerenje u politiku, posebno ako se uslovi naglo promijene.

Od kada je prvi put iznio ideju tokom govora na simpoziju Federalnih rezervi u Jackson Holeu 2022. godine, guverner Rhee Chang-yong razvijao je planove za redovito mapiranje uvjetnih smjernica unaprijed o političkim kamatnim stopama na šest mjeseci ili duže.

Te projekcije bile bi popraćene detaljnijim prognozama rasta i inflacije, prema izvorima upoznatim s raspravama.

Ovaj potez predstavljao bi značajnu promjenu u načinu na koji banka proizvodi i komunicira politiku i bio bi dio šireg pokušaja poboljšanja transparentnosti i povećanja javnog razumijevanja njenih akcija.

Bilo kakve vizualne procjene vjerojatnog smjera monetarne politike bile bi prve koje bi BOK izdao, budući da trenutno izdaje uglavnom verbalne smjernice unaprijed.

Južnokorejske vlasti pokušavaju provesti reforme na tržištima finansijskih usluga dok izvozna sila nastoji poboljšati upravljanje, transparentnost i komunikaciju, prenosi Reuters.

"Jedan od mnogih formata koji se razmatra je kartiranje budućeg smjera kamatnih stopa, jer je poenta dati kvantitativne smjernice unaprijed", rekao je jedan od izvora, pod uvjetom anonimnosti zbog osjetljivosti pitanja.

Pitani da li bi to moglo biti slično "dot plotu" Federalnih rezervi, de facto prognoza monetarne politike američke središnje banke, drugi izvor je rekao da je još rano za reći, ali da bi novi format "trebao biti jednostavan, ostaviti malo prostora za interpretaciju".

Predstavnik BOK-a odbio je komentarisati kada je upitan da li se raspravlja o novom formatu smjernica unaprijed.

Svako preuređenje alata za komunikaciju banke trebalo bi odobriti sedmeročlani odbor, prema BOK-u.

Analitičari očekuju da će BOK do kraja ove godine smanjiti ključnu kamatnu stopu za 50 baznih poena s trenutnih 3,50 posto dok inflacija usporava na srednje 2 posto.

Trenutni pristup BOK-a smjernicama unaprijed je na osnovi sastanka po sastanku, što znači da posmatrači centralne banke uglavnom pregledavaju izjave o monetarnoj politici radi ključnih riječi poput "dovoljno dug period" ili "za sada". U izjavi se ne pružaju grafikoni ili kvantitativne procjene.

Na nedavnoj konferenciji za novinare nakon sastanka, guverner Rhee dao je naznake za tri mjeseca unaprijed o tome kamo bi mogle ići kamatne stope, čineći konferencije za novinare najpažljivije praćeni oblik komunikacije za posmatrače BOK-a.

Počevši od druge polovine ove godine, istraživački tim banke će objavljivati prognoze rasta i inflacije tromjesečno umjesto polugodišnje, plan koji je Rhee najavio u januaru.

"Ovo je kako bi se izgradio temelj za proširenje smjernica unaprijed", rekao je jedan službenik BOK-a.

Međutim, unutrašnje zabrinutosti zbog eksplicitnijih smjernica unaprijed usredsređene su na iskustva drugih centralnih banaka poput Fed-a i RBA-a (Rezerve Banke Australije), koje su kritizirane zbog nedostatka predviđanja nedavnih skokova cijena u njihovim projekcijama.

Takvi pogrešni proračuni mogu dovesti do oštrog zaokreta u signalima politike, što pak može dovesti do volatilnosti na finansijskim tržištima kako investitori žure preusmjeriti svoje pozicije.

"Za malu otvorenu ekonomiju poput Koreje projekcije se mogu lakše krivo interpretirati, a rizici poput valutne volatilnosti su izvan kontrole bilo koga", rekao je jedan od izvora.