Marketing

Španija je zemlja broj 1 za digitalne nomade, UAE i Hrvatska u prvih 10

Autor: Biznis.ba
Španija je zemlja broj 1 za digitalne nomade, UAE i Hrvatska u prvih 10
Digitalni marketing / Ilustracija

Naslovi o povratku u kancelariju i dalje su na naslovnicama, ali rad na daljinu i dalje traje, a radnici nastavljaju da traže načine da putuju i dalje zadržavaju posao.

VisaGuide.World, onlajn besplatni informativni vodič za vize širom svijeta, rangirao je zemlje na osnovu različitih faktora koji direktno utiču na stil života digitalnog nomada.

Indeks digitalnih nomadskih viza rangirao je zemlje na osnovu sljedećih faktora:

  • Aktivna dostupnost viza
  • Brzina interneta
  • Politike oporezivanja i neoporezivi period
  • Potreban prihod za zahtjeve za vizu
  • Troškovi života u eurima
  • Globalni zdravstveni rezultat (GHS)
  • Popularnost turizma

Portugal je godinama bio popularna destinacija za digitalne nomade i iseljenike, ali nije zauzeo prvo mjesto na VisaGuide.World listi.

Portugal je već najavio nekoliko promjena politike koje dolaze u 2024. koje se mogu smatrati neprijateljskim prema digitalnim nomadima, uključujući ukidanje režima neuobičajenog boravka, koji je omogućio smanjenje poreza na 10 godina novim rezidentima bez obzira na nacionalnost.

Zemlja broj 1 za digitalne nomade u 2024: Španija
Španija je najbolja zemlja za digitalne nomade sljedeće godine sa ocjenom 4,50 od 5.

Od 2023. španske vize za rad na daljinu omogućavaju ljudima da žive u zemlji do godinu dana pod uslovom da imaju prihod od najmanje dvostruke minimalne plate u Španiji, više od 2.600 eura ili 2.750 dolara mjesečno.


Kandidati također ne smiju imati krivični dosije u Španiji ili bilo gdje drugdje pet godina prije prijave, privatno zdravstveno osiguranje, jednogodišnji ugovor o radu sa kompanijom izvan Španije i najmanje tri godine radnog iskustva ili fakultetsku diplomu u svojoj oblasti, prema španskom Ministarstvu za inkluziju, socijalno osiguranje i migracije.

Ranije ove godine, Španija je također objavila da dozvoljava supružnicima i porodicama da se pridruže uspješnim podnosiocima zahtjeva za digitalnu nomadsku vizu jer imaju veće plate od minimalnog zahtijevanog iznosa.

Podnosilac zahtjeva mora pokazati dodatnih 1.000 USD više mjesečnog prihoda za jednog člana porodice. Nakon toga, kandidati moraju imati dodatnih 335 USD po osobi mjesečno.

Na primjer, da bi se četveročlana porodica preselila u Španiju, podnosilac zahtjeva mora pokazati zaradu od 4.350 dolara mjesečno, ili oko 52.200 dolara godišnje.

Top 10 zemalja za digitalne nomade u 2024

  1. Španija
  2. Argentina
  3. Rumunija
  4. UAE
  5. Hrvatska
  6. Portugal
  7. Urugvaj
  8. Malta
  9. Norveška
  10. Andora

Argentina je rangirana kao druga najbolja zemlja za digitalne nomade u 2024.

Digitalna nomadska viza ove južnoameričke zemlje omogućava radnicima na daljinu da ostanu šest mjeseci s mogućnošću da obnove svoj boravak u Argentini do godinu dana. Da biste se prijavili, morate imati posao na daljinu i pasoš zemlje za koju nije potrebna argentinska viza, navodi Nacionalna uprava za migracije.

Kada je 2022. objavljena digitalna nomadska viza, argentinska vlada je također navela da će podnosioci zahtjeva dobiti popuste na transfere do aerodroma, prijevoz, boravak u hotelima i prostore za rad.

Još uvijek je nejasno koji su uvjeti prihoda za radnike na daljinu za podnošenje zahtjeva za digitalnu nomadsku vizu u Argentini. Prema izvještaju VisaGuide.World, argentinske vize također omogućavaju nomadima da žive bez poreza tokom cijelog boravka.

U izvještaju se također navodi da su velika brzina interneta Argentine i popularnost među turistima dva dodatna faktora koji ovu vizu čine traženom.