Kompanije

Velika američka logistička kompanija otpušta 12.000 zaposlenih

Autor: Biznis.ba
Velika američka logistička kompanija otpušta 12.000 zaposlenih
Foto: CNBC

UPS je u utorak objavio da će otpustiti 12.000 radnih mjesta u sklopu pokušaja da uštedi milijardu dolara troškova. Menadžeri i pozicije izvođača će činiti većinu otpuštanja.

United Parcel Service je američka multinacionalna kompanija za otpremu, prijem i upravljanje lancem opskrbe osnovana 1907. Prvobitno poznata kao American Messenger Company specijalizirana za telegrafe, UPS je prerastao u kompaniju Fortune 500 i jednu najvećih svjetskih logističkih kompanija.

Do ukidanja radnih mjesta došlo je nakon što je UPS objavio razočaravajuće izglede za prodaju za ovu godinu, rekavši da očekuje globalni prihod od 92 do 94,5 milijardi dolara. To bi bilo više u odnosu na 91 milijardu dolara prihoda koje je prijavio za 2023. godinu, ali analitičari koje je Refinitiv anketirao očekivali su prihod od najmanje 95,6 milijardi dolara, piše CNN.

UPS je izgubio posao prošle godine jer su kupci zabrinuti zbog mogućeg štrajka Teamstera prebacili pošiljke na rivalske prevoznike, kao što je FedEx. Iako je UPS rekao da očekuje da će vratiti većinu tog posla, vratio je samo oko 60% tog izgubljenog posla.

UPS je u utorak objavio da će otpustiti 12.000 radnih mjesta u sklopu pokušaja da uštedi milijardu dolara troškova. Menadžeri i pozicije izvođača će činiti većinu otpuštanja.

UPS-ovo poslovanje poraslo je na rekordne nivoe u prve tri godine pandemije, kako je kupovina na mreži eksplodirala. Prodaja kompanije premašila je 100 milijardi dolara po prvi put u 2022. Činjenica da je prihod u 2023. pao za više od 9% i da neće ponovo premašiti to mjerilo u bliskoj budućnosti je "iskreno teška i razočaravajuća", rekla je izvršna direktorica Carol Tome na konferencijski poziv sa investitorima u utorak.

- Neki od ovih učinaka su bili zbog makro okruženja, a neki zbog poremećaja povezanih s našim pregovorima o ugovoru o radu, kao i viših troškova povezanih s novim ugovorom, rekla je ona.

Dionice UPS-a (UPS) potonule su u utorak za 7%.

Broj zaposlenih u UPS-u porastao je sa porastom poslovanja na oko 540.000. To je smanjilo taj broj na oko 495.000 do kraja prošle godine zbog osipanja i smanjenja sati letenja, a ne otpuštanja.

Međutim, kompanija predviđa da će ukupno američko tržište malih paketa, isključujući Amazon, porasti za manje od 1% u 2024. Kompanija se također suočava sa povećanjem sindikalnih plata od 12,1%, potičući svoje napore da smanji druge troškove. A smanjenje plaćenog osoblja je glavni dio njegovog napora za smanjenje troškova.

UPS je saopćio da ima oko 85.000 menadžera kao dio globalne radne snage od skoro 500.000 zaposlenih. Ima više od 300.000 američkih radnika koje zastupa sindikat Teamsters.

“To je promjena u načinu na koji radimo”, rekao je finansijski direktor Brian Newman. “Dakle, kako se obim vraća u sistem, ne očekujemo da će se ovi poslovi vratiti. To mijenja efikasan način na koji radimo.”