Prvi kvartal

Pozitivni rezultati: Johnson & Johnson nadmašio očekivanja analitičara

Autor: Biznis.ba
Pozitivni rezultati: Johnson & Johnson nadmašio očekivanja analitičara
Foto: X

Američki zdravstveni konglomerat Johnson & Johnson premašio je očekivanja analitičara svojim rezultatima u prvom kvartalu ove godine.

Najvažniji razlog bila je dobra prodaja medicinskih uređaja jer se prema pisanju televizije CNBC ljudi ponovno sve češće odlučuju na nehitne medicinske zahvate koje su odgodili tijekom pandemije covida-19.

Johnson & Johnson je u prvom tromjesečju prošle godine zabilježio gubitak od 491 milion dolara, a u prvom kvartalu ove godine neto dobit od 5,45 milijardi dolara ili 2,20 dolara po dionici. Prihodi su porasli dva posto na 21,38 milijardi dolara.

Uprkos tome, dionice firme pale su tokom dana u utorak, da bi se malo oporavile u drugom dijelu produženog trgovanja, porasvši za 0,31 posto na 144,90 dolara, prenosi SEEbiz.

Johnson & Johnson ostvario je 7,82 milijarde dolara prihoda od medicinskih uređaja i potrepština, što je četiri posto više u odnosu na prvo tromjesečje prošle godine.

Prodaja je porasla i zbog preuzimanja firmi koje proizvode uređaje za operacije i liječenje srca. U posljednje dvije godine kupila je Abiomed za 16,6 milijardi dolara i Laminar za 400 miliona dolara, a prije nekoliko tjedana i Shockwave Medical za 13,1 milijardu dolara.

Prodaja lijekova porasla je za 1 posto na 13,56 milijardi dolara, iako firma nije prodala nijedno cjepivo protiv Covid-19 u SAD-u u prvom kvartalu ove godine.

Johnson & Johnson objavio je da će povećati tromjesečnu dividendu ulagačima za 4,2 posto na 1,24 dolara po dionici. Ove godine firma očekuje do 88,4 milijarde dolara prihoda i do 10,72 dolara prilagođene zarade po dionici.