1,1 milijarda dolara

Philipsove dionice skočile 29%, nakon firminog pristanka na nagodbu

Autor: Biznis.ba
Philipsove dionice skočile 29%, nakon firminog pristanka na nagodbu
Foto: X

Dionice Philipsa skočile su na najviši nivo u dvije godine u ponedjeljak nakon što je firma pristala na nagodbu od 1,1 milijarde dolara u SAD-u za slučajeve ličnih ozljeda povezanih s povlačenjem nekih od njegovih uređaja za apneju u snu.

Firma je rekla da ne priznaje nikakvu grešku ili odgovornost, niti da su bilo kakve ozljede uzrokovane njenim uređajima Respironics.

Dionice PhilipsA skočile su na najviši nivo u dvije godine najviše u ponedjeljak nakon što je nizozemski div medicinskih uređaja pristao na nagodbu od 1,1 milijarde dolara u SAD-u za slučajeve ličnih ozljeda povezanih s povlačenjem nekih od njegovih uređaja za apneju u snu.

Milioni uređaja povučeni su 2021. zbog zabrinutosti da komponente nose potencijalne rizike od raka.

Dionice Philipsa provizorno su porasle za više od 29%, smanjujući dobitak od ranije tokom sesije.

Firma je saopćila da je rezervisala 982 miliona eura, ili 1,1 milijardu dolara, za isplatu potraživanja za tjelesne ozljede i medicinski nadzor, dodajući da će nagodba prekinuti neizvjesnost oko parnice za firmu. Rekli su da ne priznaju nikakvu grešku ili odgovornost, niti da su bilo kakve ozljede uzrokovane njihovim uređajima Respironics.

"Sigurnost i kvaliteta pacijenata naš su najveći prioritet i poduzeli smo važne korake u daljnjem rješavanju posljedica povlačenja Respironicsa", izjavio je izvršni direktor Philipsa Roy Jakobs u izjavi, prenosi SEEbiz.

“Uklanjanje uređaja za terapiju spavanja za pacijente je gotovo dovršeno, a dosadašnji rezultati ispitivanja pokazuju da se ne očekuje da će uporaba ovih uređaja dovesti do značajne štete po zdravlje. Žalimo zbog zabrinutosti koju su pacijenti možda iskusili.”

Rezervacija je bila ispod 2 do 4 milijarde eura koliko se očekivalo, prema analitičaru Barclaysa Hassanu Al-Wakeelu. Dodao je da se strahuje od 10 milijardi eura u najgorem scenariju.

Nagodba je "ograničeni iznos i prekida neizvjesnost oko parnice", rekao je Al-Wakeel u bilješci od ponedjeljka.