Akvizicija

Njemački Doehler preuzeo Frikos za nepoznat iznos

Autor: Biznis.ba
Njemački Doehler preuzeo Frikos za nepoznat iznos
Foto: Ilustracija

Njemački proizvođač prehrambenih sastojaka Doehler objavio je da je kupio srbijanskog proizvođača liofiliziranog voća Frikos Beograd sa sjedištem u Zemunu.

Ova će akvizicija poboljšati Doehlerov strateški portfelj proizvoda, posebno u području organskog crvenog bobičastog voća, navala je firma u saopštenju u decembru, ali bez informacije o iznosu koji su za to izdvojili.

Frikos će imati koristi od punog pristupa Doehlerovim najsavremenijim tehnologijama. Kroz saradnju s Doehlerovim laboratorijima za primjenu, globalni i lokalni kupci mogu očekivati vrhunske usluge i proširenu ponudu proizvoda, navedeno je.

Doehler je vodeći svjetski proizvođač, prodavač i dobavljač prirodnih sastojaka vođenih tehnologijom, sistema sastojaka i integrisanih rješenja za industriju hrane, pića te nauke o životu i prehrane.

Tim Karanović & Partners, predvođen starijim partnerom Draganom Karanovićem, višim stručnim suradnikom Savom Dračom i mlađim stručnim suradnikom Pavlom Vučetićem, savjetovao je Doehler u ovoj transakciji.

Frikos su pokrenule dvije porodice Stajčić i Oreščanin, a 2021. godine započelo je novo poglavlje kada je kompanija počela da liofilizuje sopstveno zamrznuto voće.