Kompanije

Najveće kompanije prema prihodu: SAD vs. Kina

Autor: Biznis.ba
Najveće kompanije prema prihodu: SAD vs. Kina
Foto: Ilustracija

Sa BDP-om od oko 18 trilion dolara, Kina se može pohvaliti drugom po veličini ekonomijom na svijetu, iza SAD-a. Kombinacija niskih troškova rada i napredne tehnologije pozicionirala je Kinu kao globalno proizvodno središte.

U narednoj infografici 15 najvećih kineskih i američkih kompanija na osnovu njihovog prihoda iz 2022. godine, koristeći podatke Fortune China 500 i Fortune Global 500, piše Bankar.me.

Kineski državni divovi

Ne tako dobro poznate u zapadnim zemljama kao brendovi poput Walmarta, Amazona ili Applea, najveće kineske kompanije se svrstavaju u sam vrh u svijetu po prihodima.

Najveća kineska kompanija, komunalni gigant State Grid, treća je najveća kompanija po prihodima na globalnom nivou, iza samo Walmarta i Saudi Aramca.

State Grid nosi titulu najveće komunalne kompanije na svijetu. U 2022. prijavio je 871.145 zaposlenih i opsluživao 1,1 milijardu kupaca.

Većina vodećih kineskih kompanija na ovoj rang listi slična je State Grid-u, po tome što su prvobitno osnovane kao entiteti u državnom vlasništvu i posluju u tradicionalnim industrijama kao što su komunalne usluge, bankarstvo, građevinarstvo i nafta i gas.

Drugi primjer je China State Construction Engineering, najveća svjetska građevinska kompanija, poznata po izgradnji dvije bolnice u Wuhanu za manje od dvije sedmice tokom pandemije COVID-19.

Nasuprot tome, lista 15 najboljih u SAD-u više naginje prisutnosti maloprodajnih i tehnoloških kompanija.

Jedna kineska kompanija koja ide protiv gore navedenih trendova je JD.com, velika kompanija za e-trgovinu. Osnovao ga je internet preduzetnik Liu Qiangdong 1998. godine, JD.com je u početku počeo kao fizička trgovina elektronikom, ali se brzo proširio na e-trgovinu i diverzifikovao svoju ponudu proizvoda. Danas je glavni konkurent Alibabinom Tmall-u.

Kina zauzima tri mjesta u prvih pet ukupno, a kompanije za naftu i gas China National Petroleum i Sinopec Group vode ispred kompanija kao što su ExxonMobil, Apple i Berkshire Hathaway.

Izvor i grafika: Visualcapitalist.com