SAD

Automobilska grupa otpušta 400 radnika zbog fokusa na električna vozila

Autor: Biznis.ba
Automobilska grupa otpušta 400 radnika zbog fokusa na električna vozila
Foto: X

Multinacionalna automobilska grupa Stellantis objavila je da će otpustiti oko 400 radnika u SAD-u kako bi smanjila troškove i poboljšala učinkovitost, najavljujući pojačanu proizvodnju električnih vozila.

Italijansko-američki proizvođač automobila objavio je da od 31. marta ukida 400 inženjersko-tehnoloških i softverskih radnih mjesta u SAD-u, što odgovara dva posto radne snage na takvim poslovima u podružnicama širom svijeta.

“Automobilska industrija i dalje se suočava s neizvjesnošću bez presedana i pojačanim konkurentskim pritiscima širom svijeta pa Stellantis nastavlja s odgovarajućim strukturnim odlukama na nivou cijele kompanije kako bi poboljšao učinkovitost i optimizirao strukturu troškova”, saopćila je kompanija, a prenosi Hina.

Početkom mjeseca predsjednik sindikata United Auto Workers (UAW) Shawn Fain rekao je da je Stellantis otpustio 2.000 privremenih radnika u SAD-u, pripisavši odluku “korporativnoj pohlepi”. Napomenuo je i da je prema najnovijem ugovoru UAW-a i uprave oko 3.000 privremeno zaposlenih dobilo stalan posao, prenose Financije hr.

Stellantis je najavio da se priprema za “prijelaz na električna vozila”, nakon što je zaposlenicima saopćeno kako je analiza poslovanja pokazala da “moraju postati učinkovitiji”.

Uprava nije objavila koliko je radnika ponudila otpremnine. U februaru su, međutim, saopćili da su u Sjevernoj Americi na kraju prošle godine zapošljavali 81.341 radnika, u odnosu na 88.835 krajem 2022.

Stellantis planira od 2030. nuditi najmanje 25 baterijsko-električnih modela automobila u SAD-u.