prvo tromjesečje

Coca-Cola HBC nadmašila tržišne prognoze prihoda

Autor: Biznis.ba
Coca-Cola HBC nadmašila tržišne prognoze prihoda
Foto: X

Punionica Coca-Cola HBC nadmašila je tržišne prognoze prihoda u prvom tromjesečju u utorak i ponovila da će se njena operativna dobit ove godine dodatno povećati, podržana snažnom potražnjom za kafom, energetskim i gaziranim pićima.

Firma je nastavila bilježiti snažnu prodaju iako su cijene porasle tokom prošle godine kako bi se držale korak s visokim troškovima, dok su regije poput Egipta i Nigerije bile pod utjecajem devalvacije naire i egipatske funte.

Firma sa sjedištem u Švicarskoj, u kojoj američki div za proizvodnju pića Coca-Cola posjeduje više od 23%, saopćila je o porastu organskih neto prihoda od prodaje od 12,6% za tri mjeseca koja su završila 29. marta na 2,23 milijarde eura (2,39 milijardi USD).

Analitičari u konsenzusu koji je sastavila firma očekivali su organski rast prihoda od 9,5% u izvještajnom tromjesečju, prenosi SEEbiz.

"Iako vodimo računa o široj makroekonomskoj pozadini, uvjereni smo u isporuku naših finansijskih smjernica u nadolazećoj godini i daljnji napredak u odnosu na naše srednjoročne ciljeve rasta", rekao je glavni izvršni direktor Zoran Bogdanović u izjavi.

Coca-Cola HBC zadržala je svoje izglede za rast godišnje organske operativne dobiti u rasponu od 3% do 9%, kako povećava svoja ulaganja i lansiranja brendova.

Organski prihod po slučaju u kvartalu porastao je za 10,6%