upravitelj imovine

BlackRock pokreće investicijsku firmu u Rijadu, ulaganje od 5 milijardi dolara

Autor: Biznis.ba
BlackRock pokreće investicijsku firmu u Rijadu, ulaganje od 5 milijardi dolara
Foto: X

Upravitelj imovine BlackRock pokrenut će investicijsku platformu u Rijadu uz pomoć osnovnog ulaganja od 5 milijardi dolara iz Fonda za javna ulaganja (PIF) Saudijske Arabije, državnog fonda kraljevstva.

Objava je u utorak uslijedila nakon potpisivanja memoranduma o razumijevanju između saudijskog odjela BlackRocka i PIF-a s ciljem poticanja rasta tržišta kapitala u naftom bogatoj zaljevskoj zemlji.

BlackRock, najveći svjetski upravitelj imovinom s 10 triliona dolara imovine pod upravljanjem, "pokrenut će investicijske strategije u različitim klasama imovine za saudijsko tržište, uključujući javna i privatna tržišta, kojima upravlja investicijski tim sa sjedištem u Rijadu", zajedničko je priopćenje za javnost iz firma i glasi PIF.

Nova platforma zvat će se BlackRock Riyadh Investment Management ili BRIM.

BRIM ima za cilj pomoći u dovođenju inozemnih institucionalnih ulaganja u Saudijsku Arabiju, kao i razviti saudijsku industriju upravljanja imovinom, proširiti lokalna tržišta kapitala i diverzifikaciju ulagača te podržati razvoj talenta za upravljanje imovinom u kraljevstvu, navodi se u priopćenju, a prenosi SEEbiz.

Inicijativa, kao i mnoge druge od strane PIF-a, koji nadzire 925 milijardi dolara imovine pod upravljanjem, pridonosi Viziji Saudijske Arabije 2030, projektu vrijednom više triliona dolara koji ima za cilj modernizirati ekonomiju kraljevstva i diverzificirati ga dalje od nafte. Centralni dio tog napora je dovođenje velikih međunarodnih institucija, ulaganja i stranih talenata u samu Saudijsku Arabiju.

Uspostava BRIM-a ima za cilj poticanje ″daljnjeg rasta u ekosistemu saudijskog tržišta kapitala i omogućavanje rastućeg međunarodnog sektora upravljanja ulaganjima sa sjedištem u Saudijskoj Arabiji,” stoji u izjavi za tisak.

Larry Fink, izvršni direktor BlackRocka, rekao je u izjavi da je kraljevstvo "postalo sve privlačnije odredište za međunarodna ulaganja kako Vizija 2030 oživljava".

Div za upravljanje imovinom godinama surađuje sa Saudijskom Arabijom, a 2018. je jasno dao do znanja da se neće povući uprkos velikim kontroverzama oko ubojstva novinara Jamala Khashoggija od strane saudijskih agenata.

U drugom potezu kojim je ojačao svoje veze s kraljevstvom, BlackRock je u julu 2023. dao izvršnom direktoru Saudi Aramca Aminu Nasseru mjesto u svom upravnom odboru. Aramco je najveća naftna kompanija na svijetu.

U to je vrijeme BlackRock rekao da taj potez odražava naglasak firme na Bliskom istoku kao dio njegove dugoročne strategije.