rok za pregovore produžen

Anglo American odbio treću ponudu za preuzimanje BHP grupe

Autor: Biznis.ba
Anglo American odbio treću ponudu za preuzimanje BHP grupe
Foto: X

Anglo American odbio je u srijedu treći prijedlog za preuzimanje od konkurentske BHP grupe, jer su se kompanije dogovorile produžiti rok za pregovore za sedam dana.

"Odbor je pažljivo razmotrio najnoviji prijedlog BHP-a, zaključio da ne ispunjava očekivanja o vrijednosti isporučenoj dioničarima Anglo Americana i jednoglasno ga je odbacio", rekao je predsjednik Anglo Americana Stuart Chambers u izjavi na web stranici Londonske berze.

"Međutim, Odbor je voljan nastaviti sarađivati s BHP-om i njegovim savjetnicima o ovoj temi i stoga je zatražio jednosedmično produženje roka PUSU na što je Panel pristao", dodao je Chambers.

Britanski rudar potvrdio je treći prijedlog BHP-a koji je ponudio oko 29,34 funti po angloameričkoj dionici, na temelju nepromijenjenih cijena dionica od zatvaranja tržišta 23. aprila.

Prije nego što su razgovori produženi, prema britanskim pravilima o preuzimanju, BHP je prethodno imao rok do 17:00. London će dati službenu i konačnu ponudu za Anglo nakon dugotrajne borbe za nadmetanje koja je trajala četiri sedmice, piše SEEbiz.

Dionice Anglo Americana porasle su 0,35% ubrzo nakon objave, dok su dionice BHP-a pale za više od 3,4%.

Rudarski i metalski div dao je dvije prethodne neobvezujuće ponude za Anglo dok nastoji učvrstiti svoju dominaciju u industriji bakra s obzirom na ključnu ulogu metala u energetskoj tranziciji i proizvodima kao što su električna vozila, električne mreže i vjetroturbine.

Udružene firme stvorile bi behemota u rudarstvu bakra i najvećeg svjetskog igrača u svemiru, opskrbljujući 10% globalne proizvodnje, prema analizi Reutersa.

Anglo je odbio obje prethodne ponude, međutim, rekavši da "značajno podcjenjuju firmu i njezine buduće izglede."