Evropska unija je tokom 2024. godine proizvela ukupno 62,2 miliona tona svježeg povrća, što predstavlja rast od šest posto u odnosu na prethodnu godinu. Najveći udio u proizvodnji imale su Španija sa 14,8 miliona tona, Italija sa 13,9 miliona i Francuska sa 5,8 miliona tona. Ove tri zemlje zajedno obezbijedile su 55 posto ukupnog roda, objavio je Eurostat.
Proizvodnja paradajza na nivou EU povećana je za pet posto i dostigla je 16,8 miliona tona. Mrkva je zabilježila rast od šest posto, na 4,7 miliona tona, dok je proizvodnja luka porasla za 11 posto i iznosila sedam miliona tona. Italija je prednjačila u proizvodnji paradajza sa 36 posto udjela, Španija je bila druga sa 27 posto, a Portugalija treća sa 10 posto. Njemačka je ostvarila najveći udio u proizvodnji mrkve – 18 posto, ispred Francuske sa 14 i Poljske sa 12 posto. Kada je riječ o luku, Holandija je zauzela vodeću poziciju sa 26 posto ukupne proizvodnje, dok su Španija i Njemačka imale udio od 20, odnosno 12 posto.
U proizvodnji voća EU je u 2024. ostvarila 24,3 miliona tona, što je za dva posto manje nego godinu ranije. Najveći proizvođači bili su Italija sa 5,4 miliona tona, Španija sa 4,3 miliona i Poljska sa 4,1 milion tona, a zajedno su činili 57 posto ukupnog roda.
Jabuke su zabilježile pad proizvodnje od četiri posto, na 11,6 miliona tona. Najviše ih je proizvedeno u Poljskoj (29 posto), Italiji (21 posto) i Francuskoj (17 posto). Istovremeno, proizvodnja krušaka porasla je za dva posto i dostigla 1,9 miliona tona. Italija je prednjačila sa 24 posto udjela, ispred Holandije sa 17 i Belgije sa 15 posto.
Kod breskvi, gotovo cjelokupna proizvodnja bila je koncentrisana u tri zemlje – Španiji (37 posto), Italiji (33 posto) i Grčkoj (21 posto), koje su zajedno obezbijedile 91 posto ukupnog roda. U odnosu na 2023. godinu, to predstavlja rast od dva posto, navodi Eurostat.