20+ godina
sa vama
KUIP KS

Kontrola ambalaže u ugostiteljskim objektima u KS: Bakterije na više od 19 posto uzoraka

Autor: Biznis.ba
Foto: Pexels
Inspektori za hranu Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo su, na osnovu plana službenih kontrola od 11. do 21. novembra, izvršili redovni inspekcijski nadzor u 38 ugostiteljskih objekata u kojima se posluje s hranom.

U sklopu provođenja službene kontrole provedena je kontrola higijene ambalaža/pakovanja koje dolaze u kontakt s hranom, u saradnji sa Ispitnim laboratorijem Veterinarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

Ukupno je uzeto 88 briseva sa unutrašnjosti ambalaže koja je u kontaktu sa hranom, različitih vrsta i materijala (stiropor, karton, alumijske folije...)

Od ukupno uzetih 88 uzoraka briseva, 71 briseva (80,68 posto) je bilo u potpunosti u skladu s odredbama Pravilnika o mikrobiološkim kriterijima za hranu, odnosno Smjernicama za tumačenje i provedbu Pravilnika o mikrobiološkim kriterijima za hranu (2023), dok je kod 17 briseva (19.32 posto) utvrđeno prisustvo mikroorganizama (aerobno mezofilne bakterije) iznad definisanih graničnih vrijednosti, za što su inspektori odmah djelovali korektivno, te izdali 11 rješenja o otklanjanju nedostataka, javlja Fena.

Inspektori za hranu tokom inspekcijskih kontrola zatražili su i Izjave o usklađenosti shodno Pravilniku o materijalima i predmetima namijenjenim za kontakt sa hranom i dokumentaciju kojom se dokazuje sljedivost, a što su subjekti u poslovanju sa hranom osigurali.

- Navedeni rezultati ukazuju na značajnu odgovornost ugostitelja i posvećenost higijenskim standardima, čime direktno doprinose zaštiti zdravlja građana i kvalitetu usluga - saopćeno je iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo.

© Copyright 2005. - 2025. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba