Uskoro testne vožnje

Elon Musk završava tunel kojim će se od New Yorka do Washingtona putovati pola sata

image Foto: The Boring Company

Novi projekt američkog biznis velikana Elona Muska i njegove kompanije The Boring Company trebao bi uskoro biti završen, a riječ je o tunelu ispod Los Angelesa kojim će se od New Yorka do Washingtona putovati samo pola sata.

Musk je putem društvenih mreža obavijestio javnost kako će kroz nekoliko mjeseci građanima dozvoliti testne vožnje kroz tunel ili sistem futurističkih i magnetskih levitirajućih vozova nazvan Hyperloop.

Uz nove informacije on je na Instagramu i Twitteru podijelio i kratki video putovanja kroz tunel.

Ovaj tunel dužine 1.200 kilometara ili tačnije vakumska cijev koja prolazi ispod sjedišta Muskove kompanije SpaceX u Hawthroneu u Californiji je tehnologija koja nadilazi sve dosad poznate. Cilj tunela je prevoziti putnike i vozila na autonomnim električnim klizaljkama ispod zagađenih ulica. Klizaljke ili magnetne šine će brzinom od 200 kilometara na sat moći prevoziti od osam do 16 putnika ili jedan automobil.

Muskova kompanija The Boring Company dobila je u februaru ove godine građevinsku dozvolu za početak radova i iskopavanja tunela u Washingtonu. Zanimljivo je kako američki biznismen za manje od dva mjeseca radova već najavljuje testne vožnje.

Hyperloop će u budućnosti sigurno smanjiti gužve i vrijeme putovanja u američkim gradovima, a spajati će New York, Philadelphiju, Baltimore i Washington D.C..


Biznis.ba / Klix.ba

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Dijaspora investira

Nada u povratak: Almir Hodžić u Trnopolju proizvodi stočnu hranu

Almira Hodžića pronalazimo na farmi u Trnopolju. Posljednjih dana radi intenzivno na pripremama za izgradnju objekta i silosa koji će služiti za proizvodnju stočne hrane pri kompaniji FANA Arifagić.