Samo u trgovinama Lidla

Marihuana na policama marketa u Švicarskoj

image Foto: AFP

Stanovnici Švicarske od sada u marketu u toj zemlji mogu kupiti i marihuanu.

Kako navode lokalni mediji, njemački trgovački lanac "Lidl" na svojim policama u Švicarskoj kupcima nudi i marihuanu iz domaćeg uzgoja.

Gram i pol kanabisa iz domaćeg uzgoja trenutno košta 18 švicarskih franaka, ili 15 eura, dok paketić s tri grama kanabisa iz staklenika košta oko 17 eura.

Marihuana se može kupiti samo u trgovinama Lidla u Švicarskoj, ali ne i u Njemačkoj gdje je to još uvijek zabranjeno.

Trgovački lanac odlučio se na prodaju marihuane nakon izmjene zakona iz 2011. godine prema kojoj punoljetni Švicarci mogu kupiti kanabis s manje od jedan posto tetrahidrokanabinola (THC), glavnog psihoaktivnog sastojka kanabisa.

Distributer kanabisa je švicarska kompanija "The Botanicals" koja uzgaja ovaj opijum u zatvorenom prostoru, uz pomoć poluautomatiziranih staklenika.

"Oslanjamo se isključivo na održivu proizvodnju i ne dodajemo hemikalije ni sintetički ili genetski modificirane supstance", naveli su iz ove kompanije.


Biznis.ba / AA

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Dijaspora investira

Nada u povratak: Almir Hodžić u Trnopolju proizvodi stočnu hranu

Almira Hodžića pronalazimo na farmi u Trnopolju. Posljednjih dana radi intenzivno na pripremama za izgradnju objekta i silosa koji će služiti za proizvodnju stočne hrane pri kompaniji FANA Arifagić.