Razbijen lanac krijumčara

Dronovima prošvercali telefone u vrijednosti od 80 miliona dolara

image

Kineske vlasti razbile su lanac krijumčara, koji su dronovima nelegalno prenosili telefone iz Hongkonga.

Prenosili su i do 15.000 telefona za jednu noć.

- Svakog dana, od 10.000 do 15.000 telefona prenošeno je preko granice. S obzirom na to da su radili 15 dana mjesečno, njihov mjesečni prihod je bio veći od 10 miliona juana (oko 1,3 miliona eura) - rekao je zamjenik šefa Biroa protiv krijumčarenja Šenzena Čen Lijang (Chen Liang).  

Navodi se da su krijumčari uhapšeni 1. februara nakon anonimne dojave. Radili su oko šest mjeseci i za to vrijeme doveli svoje tehnike do savršenstva.

Zaplijenjeni su oko 80 miliona dolara vrijedni polovni telefoni, uglavnom iPhone, a vjeruje se da su izbjegli oko 10 miliona eura poreza krijumčarenjem.

Kineski mediji navode da je ovo vjerovatno prvi slučaj u Kini u kojem su krijumčari koristili dronove za prenošenje robe preko granice.


Biznis.ba

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Porodica Vuković

FOTO: Proizvodili cvijeće iz nužde, danas respektabilni proizvođači

Goran Vuković iz Gomjenice kod Prijedora već petnaest godina zajedno sa porodicom uzgaja cvijeće i povrće. Ni on, ni supruga nisu imali zaposlenje i odlučili su da se bave proizvodnjom cvijeća. Imaju dvije odrasle kćerke koje im pomažu u poslu, a s njima rade i Goranov brat i snaha.