"Tutu"

Slučajno pronađeno remek-djelo prodato za 1,2 miliona funti

image Foto: Reuters

Remek-djelo iz Nigerije, slika "Tutu", slučajno pronađena poslije 40 godina u jednom stanu u Londonu, prodata je na aukciji za više od milion funti.

Slika Bena Envonvua iz 1974. godine, na kojoj je oslikao princezu Adetutu Ademiluji, poznatu kao Tutu, postala je simbol pomirenja poslije konflikta u Bijafri, otcjepljenom dijelu Nigerije od 1967 do 1970. godine, navodi BBC.

Slika, za koju se očekivalo da dostigne vrijednost od 300.000 funti, prodata je za 1.205.000 funti.

Pisac Ben Okri smatra da je otkriće tog dijela, koje se više od 40 godina vodilo kao nestalo, "najznačajnije u savremenoj afričkoj umjetnosti u posljednjih 50 godina".

Sliku je otkrio direktor aukcijske kuće Bonams za modernu afričku umjetnost Žil Pepjat kada je pozvan da procijeni umjetnička djela u jednom "skromnom stanu u sjevernom Londonu".

Pepjat je rekao da je redovno dobijao pozive da pogleda verzije slike "Tutu" koje su bile kopije.

Nije poznato kako je komad dospio u London, a vlasnici su zahtjevali anonimnost.

Envonvu, koji se smatra ocem nigerijskog modernizma, naslikao je tri verzije slike "Tutu", a do nedavno su se sve tri vodile kao nestale.

Primjerak otkriven u Londonu je druga verzija, navodi Guardian. Prva slika, iz 1973. godine, ukradena je 1994. godine. Ne zna se gdje je ona danas, a isti slučaj je i sa trećom verzijom.


Biznis.ba / BETA

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Pokrenuo biznis u Živinicama

VIDEO / Suad Bešlić: Čovjek koji se vratio kako drugi ne bi otišli

U okviru USAID Projekta "Jačanje uloge dijaspore u ekonomskom razvoju BiH" predstavljena je videopriča o Suadu Bešliću, poduzetniku koji se vratio iz Njemačke da bi pokrenuo biznis u Živinicama.