Obavljen testni let

VIDEO: Boeing proizveo ogromni dron koji može nositi 228 kg tereta

image

Kompanija Boeing je predstavila ogromni dron koji može podići 228 kg tereta.

Radi se o eVTOL (unmanned electric vertical-takeoff-and-landing) CAV (cargo air vehicle) prototipu koji bi mogao služiti kao prethodnik buduće autonomne letjelice. Boeingovim inžinjerima su bila potrebna tri mjeseca da dizajniraju i naprave dron koji je već obavio prvi testni let.

"Ova teretna letjelica predstavlja veliki korak u našoj Boeing eVTOL strategiji. Imamo priliku da promijenimo način transporta i putovanja zrakom. Dron je dug 4,57, širok 5,49 i visok 1,22 metra, a težak je 339 kg. Boeing nije otkrio više detalja, tako da nije poznato vrijeme trajanja testa, kao ni kapacitet baterija drona.

Predstavljanje drona je uslijedilo četiri mjeseca nakon što je Boeing kupio kompaniju Aurora Flight Sciences koja se bavi istraživanjem avijacije i aeronautike. To je jedna od kompanija koje su se udružile s Uberom s ciljem razvoja mreže "letećih taksija".

Dronovi i leteći taksiji nisu jedini Boeingovi VTOL projekti. Kompanija je glavni sponzor takmičenja čiji je cilj napraviti funkcionalni jetpack. U ovaj projekt je investirano dva miliona dolara, a traže se osobe koje mogu proizvesti siguran, tih i kompaktan jetpack koji može nositi jednu osobu najmanje 32 kilometra bez potrebe za punjenjem.Biznis.ba / Klix.ba

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Dijaspora investira

Nada u povratak: Almir Hodžić u Trnopolju proizvodi stočnu hranu

Almira Hodžića pronalazimo na farmi u Trnopolju. Posljednjih dana radi intenzivno na pripremama za izgradnju objekta i silosa koji će služiti za proizvodnju stočne hrane pri kompaniji FANA Arifagić.