"Zemljani neboder"

Novi Googleov kampus u Londonu dužinom će nadmašiti najviši britanski toranj

image

Novo Googleovo sjedište u Londonu, koje bi uskoro trebalo biti izgrađeno, dužinom će nadmašiti najviši toranj u Velikoj Britaniji, stakleni neboder Shard.

Londonski Shard visok je 309 metara, a Googleov toranj će doseći dužinu od 329 metara. Naime, arhitekti iz Bjarke Ingels grupe i Heatherwick studija nazivaju ovu građevinu pokrivačem ili "zemljanim tornjem" jer većinu svoje veličine dobija tako što se proteže horizontalno preko zemlje, a ne vertikalno.

Googleov neboder na zemlji tako će biti i jedna od prvih građevina ove vrste na svijetu. Međutim, futuristkinja Amy Webb smatra kako će dugačke građevine postati veoma popularne u narednih 20 godina u Americi. Ona piše o "zemljanim neboderima" u izvještaju pod nazivom "Šta je budućnost" koji je radila za istraživačku kuću Ipsos.

"Zemljani neboderi će stvoriti sasvim nove gradove i mogli bi učiniti život jednostavnijim i realističnijim", rekla je Webb koja društveno-ekonomske, geopolitičke i poslovne trendove identificira na osnovu kvantitativnih podataka.

Googleovo sjedište u Londonu će biti dugačka zgrada s vrtom, bazenom i stazom za trčanje na krovu. Zgrada će se nalaziti na zemljišu površine 9.700 kvadratnih metara, a imat će teretane, wellnes centar, sobe za masaže, kafiće i vrt u kojem će se uzgajati voće, povrće i razno bilje. Kompletan prostor će imati dijagonalno stepenište od prvog sprata do krova zgrade.

"Ovo je facinantna mješavina raznih tipova zgrada i prostora", kazao je dizajner zgrade Thomas Heatherwick.

U novom Googleovom kampusu bit će uposleno 7.000 radnika.


Biznis.ba / Klix.ba

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Pokrenuo biznis u Živinicama

VIDEO / Suad Bešlić: Čovjek koji se vratio kako drugi ne bi otišli

U okviru USAID Projekta "Jačanje uloge dijaspore u ekonomskom razvoju BiH" predstavljena je videopriča o Suadu Bešliću, poduzetniku koji se vratio iz Njemačke da bi pokrenuo biznis u Živinicama.