Opskrba strujom

Tesla u Australiji pustio u rad najveću bateriju na svijetu

image

Najveća svjetska litij-ionska baterija koju je napravila kompanija Tesla počela je proizvoditi struju u Južnoj Australiji.

Sistem Powerpack spojen je na vjetroelektranu u blizini Jamestowna, tri sata vožnje od Adelaidea, glavnog grada Južne Australije koja je suočena s ozbiljnim energetskim izazovima. Struju je počeo proizvoditi dan ranije nego što je planirano, a zbog izuzetno toplog vremena.

Direktor kompanije Tesla Elon Musk najavio je kako će bateriju izgraditi za 100 dana i ispunio je to obećanje. Da nije uspio završiti izgradnju u ovom roku, obećao je da će je pokloniti.

"Stvaramo historiju. Baterija će spriječiti ponavljanje incidenta od prošle godine kada je cijela država ostali bez struje", rekao je premijer Južne Australije Jay Weatherill.

Musk je rekao kako je baterija tri puta snažnija od druge najveće baterije na svijetu.

Kada je napunjena, baterija može opskrbiti električnom energijom 30.000 domova na sat vremena, ali njena namjena je da podržava i stabilizuje postojeće zalihe električne energije.

Baterija se sastoji od mrežnog sistema koji radi na istom principu kao Teslini automobili.

"Ova baterija pokazuje da su održiva i efektivna energetska rješenja moguća", saopćeno je iz Tesle.


Biznis.ba / Klix.ba

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Nastavio porodičnu tradiciju

Uspješna povratnička priča automehaničara Edina Ćosića iz Bijeljine

Prizori zločina na ulicama Bijeljine bili su među prvima koji su potresli domaću i međunarodnu javnost. U kolektivnoj memoriji ovih prostora neizbrisive su scene zločina, koje je na ulicama Bijeljine zabilježio američki fotoreporter Ron Haviv.