Odšteta od 120 miliona dolara

Apple dobio na sudu kompaniju Samsung u slučaju patenta "slide-to-unlock"

image

Nakon nekoliko godina sudskih procesa, Apple je konačno pobijedio Samsung te će naplatiti odštetu od 120 miliona dolara.

Vrhovni sud je odlučio da neće prihvatiti žalbu koja se odnosi na slučaj kršenja patenta, odnosno presudu iz 2014. godine. Žalbe su se "vukle" po sudovima u narednim godinama, a sada je konačno jasno da je Apple izašao kao pobjednik.

Slučaj se odnosio na poznati patent otključavanja uređaja "slide-to-unlock", kao i na patent brzih linkova, koji je uključivao softver za automatsko pretvaranje informacija poput telefonskih brojeva u linkove. Sud je utvrdio da je Samsung prekršio oba patenta, odluka je poništena gotovo dvije godine kasnije, a onda je ponovo donesena manje od godinu dana nakon toga. Poslije se Samsung žalio Vrhovnom sudu, koji je definitivno okončao ovaj slučaj.

Naravno, u Samsungu nisu zadovoljni.

"Naše argumente su podržali mnogi koji vjeruju da je sud trebao analizirati ovaj slučaj i uspostaviti poštene standarde koji promovišu inovacije i sprečavaju zloupotrebljavanje sistema za patente", saopćeno je iz Samsunga. Kompanija tvrdi da je presuda omogućila Appleu da nepravedno profitira.

Ovo nije kraj pravnih borbi Applea i Samsunga, nego samo jednog slučaja. Drugi slučaj još uvijek nije okončan, a radi se o mnogo većoj tužbi. Apple je prvobitno dobio Samsung u tužbi vrijednoj milijardu dolara, koja je kasnije umanjena na 400 miliona dolara. Ovaj slučaj će na sudu ponovo biti u maju, a raspravljat će se o tome kako računati odštetu.


Biznis.ba / Klix.ba

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Pokrenuo biznis

Admir Ganibegović, povratnik u Modriču: Živio sam u Njemačkoj, ali najljepši je rodni kraj

Admir Ganibegović se vratio u Modriču prije šesnaest godina, nakon što je početkom rata devedesetih godina morao napustiti svoj dom. Rat je proveo u izbjeglištvu u Njemačkoj, u Minhenu, a prve poratne godine proveo je u sarajevskom naselju Ilidža.