Od Londona do New Yorka za 29 minuta

Elon Musk želi raketama prevoziti ljude na Zemlji

image Elon Musk

Osnivač i direktor kompanije SpaceX Elon Musk otkrio je danas svoje planove o putovanjima na Mjesec i Mars uz nove raketne sisteme. Međutim, iznenadio je prisutne na konferenciji kada je rekao kako će te iste sisteme koristiti za putovanja na Zemlji.

Musk je na konferenciji prikazao video u kojem je demonstrirao kako bi putnici u raketama mogli brzo stizati na veoma udaljene destinacije na Zemlji. Kako kaže, za najduža putovanja koja mogu trajati satima ili danima drugim prijevoznim sredstvima, raketama bi putnicima trebalo pola sata. Pri tome, cijene letova raketama bi bile iste kao i za ekonomske letove avionima.

Nadolazeću mega raketu osnivač SpaceX-a nazvao je Big Fucking Rocket ili skraćeno BFR. Planirano je da BFR ima svoje stanice u svim velikim gradovima na svijetu. Ova raketa ili masivni svemirski brod kretao bi se oko zemljine orbite te spuštao na plutajuće stanice u većim gradovima.

Kako je prikazano u videoilustraciji, SpaceX bi putnike prevozio brodom do plutajuće raketne stanice, a potom bi se kroz tunele ukrcavali u raketu. Međutim, umjesto da raketa odlazi na drugu planetu, ona će se dići iznad zemljine atmosfere, nakon čega bi se brod s putnicima odvojio od nje te zaputio prema drugom gradu.

Prema Muskovim procjenama, putnici bi u raketama stizali od Hong Konga do Singapura za 22 minute, od Londona do Dubaija ili New Yorka za 29 minuta ili od Los Angelesa do Toronta za 24 minute.

Nakon poprilično detaljnog predstavljanja njegove ideje, Musk nije otkrivao kada planira razvijati nova prijevozna sredstva na Zemlji, ali je jasno kako nastavlja unapređenje raketnih sistema SpaceX-a.


Biznis.ba / Klix.ba

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Bosanska Posavina

Korparstvom se bavi još samo nekoliko porodica: Od pruća stvaraju čuda i ne daju da zanat zamre

Korparstvo je zanat u Bosanskoj Posavini star više od stotinu godina, a brojne porodice dugo su, izrađujući predmete od vrbovog pruća, imale posao na kućnom pragu i sigurnu egzistenciju. Ovi ljudi znali su od pruća isplesti korpe, ukrasne predmete, pa i namještaj - stolove i stolice za bašte.