Veliki proizvodni jubilej

Nissan napravio 150 miliona automobila

image

Nakon osam i po decenija postojanja, Nissan obilježava veliki proizvodni jubilej.

U avgustu je Volkswagen objavio da je sa proizvodnih traka te njemačke kompanije sišao 150-milionit `1qi automobil, a samo mjesec dana kasnije, isti istorijski rezultat zabilježio je i njegov japanski “vršnjak”, Nissan, prenosi B92.

Interesantno je i da se grupacije koje predvode VW i Nissan, u 2017. bore za titulu najvećeg proizvođača automobila na svijetu.

Poslije prvih šest mjeseci blagu prednost ima alijansa Nissan-Renault sa 5.268.079 isporučenih vozila, ispred Volkswagen grupe koja je prodala 5.115.900 automobila širom svijeta.

Kada je riječ o istorijskom rezultatu Nissana, važno je napomenuti da je japanski proizvođač u periodu od 1933. do 1990. proizveo 50 miliona automobila, a onda je uslijedio pravi bum, kada je u narednih 27 godina izrađeno čak 100 miliona vozila.

Od 1990. do 2006. Nissan je napravio 50 miliona automobila, a u posljednjih 11 godina - takođe 50 miliona.

Najviše automobila u istoriji Nissana izrađeno je u domaćim pogonima, u Japanu, 58,9% (preko 88 miliona), dok je u SAD napravljeno 10,8%, u Kini i Meksiku po 7,9%, u Velikoj Britaniji 6,2%, a u Španiji 2,4%...

Ako se pitate koji je najprodavaniji model Nissana svih vremena, odgovor je da je to Sunny (15,9 miliona), koji je poznat i pod imenima Sentra, Pulsar i Almera, u zavisnosti od tržišta na kome je plasiran.Biznis.ba

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Pokrenuo biznis u Živinicama

VIDEO / Suad Bešlić: Čovjek koji se vratio kako drugi ne bi otišli

U okviru USAID Projekta "Jačanje uloge dijaspore u ekonomskom razvoju BiH" predstavljena je videopriča o Suadu Bešliću, poduzetniku koji se vratio iz Njemačke da bi pokrenuo biznis u Živinicama.