13.518 kilometara

Vozom od Londona do Tokia: Nova ruta povezivat će transsibirsku željeznicu s Japanom

image Foto: Siberian Times

Putnici bi uskoro mogli putovati od Londona do Tokija preko transsibirske željeznice rutom dugom 13.518 kilometara, a radi se o ambicioznom prijedlogu ruske vlade.

Projekt će uključivati i izgradnju mosta dugog 45 kilometara koji će omogućiti prelazak voza preko Istočnog mora.

S početnom tačkom u Londonu, putnici će proći kroz srce Rusije prije nego stignu u krajnje odredište Wakkanai u Japanu.

Prijedlog je opisan kao "historijski most" zbog propusta Moskve i Tokija da postignu sporazum i zvanično okončaju antagonizam koji je nastupio nakon Drugog svjetskog rata kada je Staljin pripojio Kurilske otoke 1945. godine koji su od tada predmet teritorijalnog spora.

Voz će prolaziti kroz Njemačku i Poljsku prije nego stigne u Istočnu Evropu.

Putin navodno želi podstaći investicije u istočnim dijelovima Rusije i u ozbiljnim je razgovorima s japanskim zvaničnicima da pokrenu planove.

Njegov pomoćnik za okoliš Sergej Ivanov je rekao kako je veza između Japana i Sakhalina, najvećeg ruskog otoka koji je djelimično bio pod kontrolom Tokia prije Drugog svjetskog rata, dugoočekivani san.

"Nudimo japanskim partnerima da razmotre izgradnju puta i željezničkog prolaza od Hokkaida do južnih dijelova Sakhalina", rekao je Ivanov.

Planovi su predstavljeni na Istočnom ekonomskom forumu u Vladivostoku.

Trenutno, putnici mogu ići transsibirskom željeznicom od Pekinga preko Mongolije, ka krajnjem odredištu - Moskvi u koju stižu za nešto manje od 15 dana, a ruta je najpopularnija među studentima željnima avanture.Biznis.ba / Klix.ba

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Bosanska Posavina

Korparstvom se bavi još samo nekoliko porodica: Od pruća stvaraju čuda i ne daju da zanat zamre

Korparstvo je zanat u Bosanskoj Posavini star više od stotinu godina, a brojne porodice dugo su, izrađujući predmete od vrbovog pruća, imale posao na kućnom pragu i sigurnu egzistenciju. Ovi ljudi znali su od pruća isplesti korpe, ukrasne predmete, pa i namještaj - stolove i stolice za bašte.