Rodni stereotipi

Google otpustio radnika koji je pisao kako žene nisu sposobne raditi u tehnološkoj industriji

image

Google je otpustio inžinjera koji je napisao dokument u kojem je svojim kolegama pojasnio kako muškarci imaju veću želju za postizanjem statusa u tehnološkoj industriji te kako žene nisu sposobne, iz bioloških razloga, raditi poslove vezane za tehnologiju.

James Damore, inžinjer koji je zbog dokumenta na deset stranica izazvao buru u Silikonskoj dolini, potvrdio je kako je dobio otkaz. Kako kaže, otpušten je zbog "podržavanja rodnih stereotipa". On će, kako je kazao stranim medijima, istražiti sve moguće pravne povlastice koje može ostvariti nakon otkaza.

Damoreov dokument je neko vrijeme kružio po Googleu dok nije tokom vikenda isplivao u javnost. On je u dokumentu napisao kako Google ima manje uposlenih žena od muškaraca, jer žene nemaju želju za radom te su nesposobne za rad u tehnološkoj industriji. Googleov inžinjer napisao je i kako su razni kursevi programiranja za djevojčice, koje provodi ovaj tehno gigant, visoko politizirani. Damore je rekao kako je uvjeren da Googleovi napori za zapošljavanje žena ovu kompaniju čine manje kompetitivnom na svjetskom tržištu.

Danielle Brown, zamjenica predsjednice za diverzifikaciju radnog mjesta u Googleu, osudila je Damoreove tvrdnje. Kaže kako je širenje takvih stereotipa duboko zabrinjavajuće.

Osnivač i direktor Googlea Sundar Pichai poslao je svim radnicima poruku u kojoj piše kako je Damore prekršio pravila ponašanja u ovoj kompaniji prelazeći granicu širenja štetnih rodnih stereotipa. Međutim, Pichai nije rekao da li će Google poduzeti ikakve mjere protiv uposlenika.

Biznis.ba / Klix.ba

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Dijaspora investira

Nada u povratak: Almir Hodžić u Trnopolju proizvodi stočnu hranu

Almira Hodžića pronalazimo na farmi u Trnopolju. Posljednjih dana radi intenzivno na pripremama za izgradnju objekta i silosa koji će služiti za proizvodnju stočne hrane pri kompaniji FANA Arifagić.