Gigantski projekt

Saudijska Arabija planira 200 km dugu obalu Crvenog mora pretvoriti u turističku destinaciju

image

Saudijska Arabija namjerava 200 kilometara dugu obalu Crvenog mora pretvoriti u luksuzni resort s hotelima i rezidencijama. Sredstva za projekt Crveno more koji razmatra turizam kao ključno područje razvoja osigurat će Javni investicijski fond Saudijske Arabije (PIF).

Projekt će biti realiziran u skladu s međunarodnim standardima, a njime će ova zemlja transformirati svoju privredu koja se do sada većinom oslanjala na proizvodnju nafte.

"Ovaj projekt će privući vodeća svjetska imena u sektoru turizma i ugostiteljstva koji će svojim znanjem i kompetencijama obogatiti iskustva ove destinacije, pružiti više vrijednosti svojim posjetiteljima i povećati privredne koristi zemlje", navodi se u saopćenju koje je objavila državna agencija Saudijske Arabije.

Ovaj projekt pokriva područje od 34 hiljade kvadratnih kilometara, a nalazi se između gradova Umluj i Al Wajh, na samo nekoliko kilometara od jednog od zaštićenih rezervata kraljevstva i izumrlih vulkana u području Harrat al-Rahat.

Većina turista koji će jednom posjećivati ovu rivijeru neće trebati vizu, a ostali će je moći napraviti online. Projekt će na početku finansirati Javni investicijski fond, a nakon toga planiraju partnerstvo s vodećim međunarodnim kompanijama.

Cilj ovog projekta je privući turiste na historijske i prirodne znamenitosti u kraljevstvu, poput ruševine Madain Saleha i rezervata prirode u kojem posjetitelji mogu istražiti floru i faunu ovog područja.

"Ljubitelji avanture moći će se kretati između neaktivnih vulkana koji se nalaze pored područja projekta, a entuzijasti za ronjenje moći će istraživati koraljne grebene u okolnim vodama", navedeno je.

Princ Muhamed bin Salman najavio je da će do 2020. godine u Saudijskoj Arabiji biti otvoreno 450 klubova u kojima će biti održavani razni kulturni događaji.

Također, ovaj projekt trebao bi otvoriti 35 hiljada radnih mjesta i povećati BDP za četiri milijarde dolara.Biznis.ba

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Vozač ratraka

Nihad Rezibegović godinama uređuje staze na Bjelašnici: Ovaj posao zahtijeva hrabrost i iskustvo

Kada žičare stanu i ljubitelji zimskih sportova odu da se ugriju i odmore, onda na padine Bjelašnice dolazi sasvim drugačija ekipa. Umjesto da skijaju, oni ratrakom pripremaju staze za skijaše. Imali smo privilegiju provozati se i "urediti" jednu stazu s Nihadom Reizbegovićem, iskusnim uposlenikom preduzeća ZOI'84 i šefom baze.