Bazeni, parkovi, supermarketi...

Facebook gradi 1.500 novih kuća u Silicon Valleyu

image

Kompanija Facebook najavila je izgradnju 1.500 novih kuća u Californiji u pokušaju da riješi problem nedostatka kuća koji izaziva tenzije između Silicon Valleya i lokalnih zajednica.

Kompanija želi izgraditi naselje sa supermarketima, bazenima i centrima za posjete u blizini ureda u Menlo Parku. Planove su objavili na društvenoj mreži i ono što je mnoge oduševilo jesu veliki parkovi i zelenilo.

Firme poput Facebooka i Googlea su transformisali zapadnu obalu otkako je počela tehnološka era prije više od decenije. Ali cijene kuća su porasle i natjerale radnike da se isele što je stvorilo pritisak na transportnu infrastrukturu i ograničilo stambeno snabdijevanje.

Lokalno stanovništvo kazalo je kako je su promjene učinile mjesto nepristupačnim i radnici se dugo voze do posla.

"Problem Silicon Valleya je što nema dovoljno ponuda da može biti u korak s potražnjom", rekao je Sam Khater koji se bavi nekretninama.

Potpredsjednik Facebooka John Tenanes kazao je kako će cijene oko 15 posto domova biti niže od tržišne vrijednosti.

Kako bi riješio problem radnicima, Facebook je ranio nudio prevoz u autobusima opremljenim internetom i poticaje od 10.000 dolara za one koji se odluče preseliti bliže uredu.Biznis.ba / Klix.ba

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Uspješne priče

Anela Turkušić: Do posla upornošću i radom

Prema podacima iz Ankete o radnoj snazi u BiH 2017., koja je provedena polovinom aprila ove godine, 17,3 posto nezaposlenih osoba u našoj zemlji, tražilo je posao kraće od 12 mjeseci, a čak 82,1 posto duže od jedne godine.