"Fuxing"

Putnici u Kini prvi put se provozali vozom koji može ići 400 kilometara na sat

image

Putnici u Kini danas su imali priliku da se prvi put provozaju brzim vozom "metak" koji može dostići brzinu od čak 400 kilometara na sat. "Fuxing" je prvi ekspresni voz kojeg su Kinezi u potpunosti dizajnirali i proizveli.

Brzi voz je prvu vožnju započeo jutros oko 11 sati sa željezničke stanice u Pekingu, a putnici su mogli uživati u brzoj vožnji od oko 350 kilometara na sat koja se skoro i ne osjeti u vozu. Proizvođači su voz nazvali "Fuxing", što znači podmlađivanje.

"Fuxing" ima sofisticirani sistem za praćenje koji konstantno provjerava stanje u kojem se voz nalazi te automatski usporava vozilo ukoliko zabilježi neke poteškoće ili otežan rad motora. Zahvaljujući daljinskom sistemu prijenosa podataka, kontrolni centar može pratiti rad voza u realnom vremenu.

Lu Dongfu, generalni menadžer kompanije China Railway koja je operater novog voza, rekao je kako "Fuxing" podupire jedinstvenu ulogu koju su ekspresne željeznice odigrale u ekonomskom i društvenom razvoju Kine.

Kina ima najduže željezničke pruge na svijetu. Gradovi u ovoj zemlji su povezani željezničkim prugama na oko 22.000 kilometara. Samo kroz željezničku stanicu u Pekingu dnevno prođe oko 50.000 putnika.Biznis.ba / Klix.ba

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Pozitivna priča

Za dvije godine u FBiH zaposleno 32.000 ljudi, Tešanj najperspektivniji, Bingo na vrhu liste firmi

Prema zvaničnim podacima FBiH, poslovno najperspektivnije područje je općina Tešanj, u kojoj je u posljednje dvije godine zaposleno blizu 1.750 osoba.