Izazov novog vremena

Dobit kompanije Disney raste, a zarada njene sportske televizijske mreže ESPN opada

image

Kompanija Disney zabilježila je dobre rezultate uprkos nižoj zaradi njene sportske televizijske mreže ESPN, koja je pod pritiskom zbog rasta "online streaminga".

Neto dobit kompanije Disney u tromjesečju završenom 1. aprila iznosila je 2,4 milijarde dolara, što je za 11,4 posto više nego u istom periodu prethodne godine, izvijestio je AFP.

Prihodi su iznosili 13,3 milijarde dolara, i veći su za 2,8 posto. Snažne rezultate su zabilježili zabavni parkovi Disney, a odlično je išla i prodaja karata na pozorišnim blagajnama za predstavu "Ljepotica i zvijer", što je povećalo profit zabavnog studija.

Međutim, pitanja o ESPN-u, koji već dugo isisava novac kompaniji Disney, dominirala su među analitičarima na konferenciji sazvanoj kasno sinoć.

Sve manje korisnika u SAD-u se pretplaćuje na kablovsku televiziju, što pogađa i ESPN-ove gledaoce i oglašavanje. Zarada u kablovskoj mreži pala je za 3 posto, na 1,8 milijardi dolara.

Glavni izvršni direktor kompanije Disney Bob Iger rekao je analitičarima da "menadžment ne sjedi skrštenih ruku" u pogledu tehnoloških promjena kod medija, koje nagrizaju poslovanje kablovske televizije i utjču na to da se sve više ljudi okreće gledanju programa preko mobilnih uređaja.

Iger je naveo da ESPN preduzima korake kako bi emitovanje programa prilagodio mobilnim uređajima, a najavio je i mogućnost da se njihovi programi nađu na internet kanalima kao što su Hulu, Sling i Youtube.

ESPN je nedavno smanjio broj zaposlenih za blizu 100 ljudi, među kojima su bila i mnoga poznata tv lica, a prema Igeru ova cifra i "nije posebno značajna" s obzirom na to da ESPN ima 8.000 zaposlenih.

Akcije Disneyja su pale za 2,5 posto, na 109,29 dolara u produženom trgovanju, nakon isteka zvaničnog radnog vremena berze, navodi francuska agencija.


Biznis.ba / Klix.ba

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Dijaspora investira

Nada u povratak: Almir Hodžić u Trnopolju proizvodi stočnu hranu

Almira Hodžića pronalazimo na farmi u Trnopolju. Posljednjih dana radi intenzivno na pripremama za izgradnju objekta i silosa koji će služiti za proizvodnju stočne hrane pri kompaniji FANA Arifagić.