Zaštita identiteta

Venecija zabranila otvaranje restorana koji prodaju kebab

image

Vlasti u Veneciji odlučile su zabraniti otvaranje restorana koji prodaju kebab i brzu hranu, a kako bi očuvali autohtoni dekor i tradiciju, prenosi Guardian.

Zakon koji je usvojen jučer ograničit će broj prodavnica koje prodaju i pizzu na komad.

Samo slastičarne koje prodaju domaći sladoled će biti pošteđene ograničenja, rekao je gradonačelnik Venecije Luigi Brugnaro.

"Želimo zaustaviti aktivnosti koje nisu kompatibilne s našim kulturnim naslijeđem", pojasnila je Paola Mar, načelnica turističkog ureda grada.

Ona tvrdi da nemaju ništa protiv kebaba i druge vrste brze hrane, ali da to ugrožava tradicionalni izgled Venecije i romantičnih kanala ovog italijanskog grada.

"Postoji opasnost da naš grad izgubi identitet i mi želimo da promoviramo domaće proizvode", navela je ona.

Venecija nije prvi italijanski grad koji se odlučio na sličan korak u namjeri da sačuva nacionalnu kuhinju. Verona je, također, ograničila otvaranje restorana koji prodaju kebab, dok je Firenca samo poduzela mjere kojima podstiče prodaju lokalnih proizvoda. Manji prihodi od turizma primoravaju vlasti da poduzimaju mjere, a govori se o tome da će uvesti i plaćanje ulaza na poznati trg u Veneciji.


Biznis.ba

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Vozač ratraka

Nihad Rezibegović godinama uređuje staze na Bjelašnici: Ovaj posao zahtijeva hrabrost i iskustvo

Kada žičare stanu i ljubitelji zimskih sportova odu da se ugriju i odmore, onda na padine Bjelašnice dolazi sasvim drugačija ekipa. Umjesto da skijaju, oni ratrakom pripremaju staze za skijaše. Imali smo privilegiju provozati se i "urediti" jednu stazu s Nihadom Reizbegovićem, iskusnim uposlenikom preduzeća ZOI'84 i šefom baze.