Zaštita identiteta

Venecija zabranila otvaranje restorana koji prodaju kebab

image

Vlasti u Veneciji odlučile su zabraniti otvaranje restorana koji prodaju kebab i brzu hranu, a kako bi očuvali autohtoni dekor i tradiciju, prenosi Guardian.

Zakon koji je usvojen jučer ograničit će broj prodavnica koje prodaju i pizzu na komad.

Samo slastičarne koje prodaju domaći sladoled će biti pošteđene ograničenja, rekao je gradonačelnik Venecije Luigi Brugnaro.

"Želimo zaustaviti aktivnosti koje nisu kompatibilne s našim kulturnim naslijeđem", pojasnila je Paola Mar, načelnica turističkog ureda grada.

Ona tvrdi da nemaju ništa protiv kebaba i druge vrste brze hrane, ali da to ugrožava tradicionalni izgled Venecije i romantičnih kanala ovog italijanskog grada.

"Postoji opasnost da naš grad izgubi identitet i mi želimo da promoviramo domaće proizvode", navela je ona.

Venecija nije prvi italijanski grad koji se odlučio na sličan korak u namjeri da sačuva nacionalnu kuhinju. Verona je, također, ograničila otvaranje restorana koji prodaju kebab, dok je Firenca samo poduzela mjere kojima podstiče prodaju lokalnih proizvoda. Manji prihodi od turizma primoravaju vlasti da poduzimaju mjere, a govori se o tome da će uvesti i plaćanje ulaza na poznati trg u Veneciji.


Biznis.ba

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
"Isolina"

Školovala se za psihologa, zarađuje kao obućar: Banjalučanka izrađuje cipelice za bebe

Banjalučanka Dubravka Vujnović Božić, koja za bebe kreira i izrađuje nehodajuće cipelice od prirodnih materijala, inače psiholog, kaže da posao za koji se školovala radi volonterski, a od obućarskog posla za koji nema ni dana škole, zaradi koju marku.