Ekološke inovacije

Aerodrom Oslo udvostručio svoju površinu najzelenijim terminalom na svijetu

image

Zakrivljenim krovom dugim 300 metara skoro je uduplana površina Aerodroma Oslo, izgrađenog 1990-ih godina.

Renoviranje koje je koštalo 14 milijardi kruna (oko 1,47 milijardi eura) djelo je kompanije Nordic Office of Architecture kojim je aerodrom proširen na 117.000 kvadratnih metara površine, a njegov kapacitet na 32 miliona putnika godišnje.

Projekt je obuhvatio proširenje postojećeg terminala sa 11 novih gateova i 10 parking prostora za letjelice te dodavanje nove željezničke stanice locirane u centru aerodroma. Gradnja je počela 2011. godine.

Nova 300 metara duga struktura krova pokrivena je kombinacijom reflektirajućih panela i drveta iz skandinavskih šuma. Prostor karakterišu i veliki prozori i staklene površine kroz koje se pruža pogled na pistu s jedne strane i zahvaljujući kojima unutra prodire mnoštvo svjetlosti, a putnicima pruža osjećaj sigurnosti i bezbrižnosti.

Potrošnja energije smanjena je za više od 50 posto u odnosu na postojeći terminal, a birajući ekološke materijale emisija CO2 je smanjena za 35 posto.

Arhitekti tvrde da je ovo jedan od energetski najefikasnijih terminala svijeta i putnicima najavljuju lijepa iskustva.
Biznis.ba / Klix.ba

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Pokrenuo biznis

Admir Ganibegović, povratnik u Modriču: Živio sam u Njemačkoj, ali najljepši je rodni kraj

Admir Ganibegović se vratio u Modriču prije šesnaest godina, nakon što je početkom rata devedesetih godina morao napustiti svoj dom. Rat je proveo u izbjeglištvu u Njemačkoj, u Minhenu, a prve poratne godine proveo je u sarajevskom naselju Ilidža.