"Britanska Kolumbija"

Kanada: Država želi zabraniti poslodavcima da radnicama naređuju nošenje štikli

image Foto: Ilustracija

Britanska Kolumbija bi uskoro mogla postati prva kanadska provincija koja poslodavcima ne dozvoljava da svojim uposlenicama nameću nošenje štikli.

Kanadski zakonodavci rade na legislativi koja bi okončala pravo uposlenicima da od radnica insistiraju nošenje cipela sa visokim potpeticama. Premijerka kanadske provincije Britanska Kolumbija Christy Clark saopćila je u nedjelju kako podržava prijedlog zakona kojim bi se zabranilo poslodavcima nametanje pravila o nošenju obuće u zavisnosti od spola uposlenika.

Autor inicijative je Andrew Weaver iz Partije zelenih, a premijerka je istakla kako se u potpunosti slaže sa prijedlogom te dodala ako u pojedinim kanadskim kompanijama još uvijek postoji pravilo o nošenju cipela sa visokim potpeticama.

Weaver je zakon predložio na Međunarodni dan žena, objasnivši kako time želi spriječiti poslodavce da određuju obuću grupi uposlenika samo jednog spola.

Ukoliko se usvoji, zakon bi se odnosio samo na Britansku Kolumbiju.


Biznis.ba / Klix.ba

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Građevinac iz Bugojna

FOTO / Ramiz Ahmetović sagradio 170 munara: U svaku od njih ugrađen je dio mene

Munara ili minaret, potiče od arapske riječi manara, a ima značenje “svjetionik”. Vitke i visoke, prislonjene uz džamije, munare su značajna obilježja za brojne gradove u regiji i svijetu. Osim toga, predstavljaju simbol vjere islama i jedan su od najkarakterističnijih oblika u islamskoj arhitekturi.