Uticaj datuma rođenja

Otkrijte hoćete li ikada postati šef

image Šef / Ilustracija

Ako ste rođeni tokom ljetnih mjeseci, teško da ćete u životu dogurati do neke šefovske pozicije. Ali, ako ste rođeni na jesen ili početkom zime, šefovsko mjesto moglo bi vam biti mnogo bliže nego što ste mislili.

Naučnici sa Univerziteta u Šangaju i Singapuru sproveli su neobično istraživanje kako bi otkrili koliki uticaj ima mjesec u kojem je čovjek rođen na njegov razvoj karijere, odnosno na njegov potencijal da zauzme šefovsko mjesto, piše Smedia. 
 
Polazna ideja je da su djeca rođena neposredno prije graničnog datuma za akademsku godinu u nepovoljnijem položaju, jer mogu biti gotovo punih godinu dana mlađa od druge djece u svojoj grupi. Rezultat je manja intelektualna i fizička zrelost, pa takva djeca onda kasnije teško mogu nadmašite zrelije i razvijenije kolege. Takođe, manje je vjerovatno da će biti odabrani za liderske aktivnosti kada imaju tako jaku konkurenciju.
 
Kako su otkrili naučnici, djeca rođena u ljetnim mjesecima najčešće su najmlađa u razredu, a u kasnijoj dobi znatno rjeđe dobijaju šefovska mjesta. S druge pak strane, djeca rođena tokom jeseni i zime, imaju najveće šanse da zasjednu na liderske pozicije.
 
Do takvih su rezultata naučnici došli proučavajući podatke o rođenju šefova u najvećim kompanijama širom svijeta. Pokazalo se da je najveći broj lidera u tim kompanijama rođen upravo u tom razdoblju – od septembra do decembra. Odmah nakon njih šefovska mjesta zauzeli su oni rođeni u februaru i martu, piše magazin Economic Letters.

 

(Biznis.ba)

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Veliki uspjeh

Selma Porović među 13 mladih naučnika Svjetske akademije perinatalne medicine

Stomatologinja i direktorica škole "Ian Donald" u BiH Selma Porović postala je članica Svjetske akademije perinatalne medicine, odjeljenja mladih naučnika koje ima 13 članova iz cijelog svijeta.