Windows Phone

Windows Phone 8 stiže ujesen

image Microsoft je objavio detalje o nadolazećoj verziji operativnog sistema Windows Phone 8.

NEW YORK - Microsoft je objavio detalje o nadolazećoj verziji operativnog sistema Windows Phone 8.

Najveća novost je korištenje nove verzije NT kernela, koji bi trebao olakšati razvoj aplikacija, kao i bolju integraciju s Windows 8 operativnim sustavom za kompjutere i tablete.
 
Kao što je i očekivano, dodana je podrška za višejezgrene procesore, što bi trebalo donijeti bolje performanse u zahtjevnijim aplikacijama, a istovremeno smanjiti potrošnju baterije, jer će se dodatne jezgre uključivati samo u slučaju potrebe za procesorskom snagom.
 
Najviše zamjerki sadašnjem WP7 upućuje se na račun WVGA rezolucije ekrana, pa je ona sada povećana na XWGA i 720p. Dodana je i podrška za NFC tehnologije, predstavljen je i Microsoft Wallet, a plaćanje će biti moguće raznim servisima.
 
Dodana je i mogućnost proširivanja memorije putem MicroSD kartica, a Bingove mape zamijenit će Nokia Maps. Windows Phone 8 donosi i neke kozmetičke promjene.
 
U prvom redu one se odnose na personalizaciju početnog zaslona, pa korisnik sada ima na izbor tri veličine "pločica" za lakši pristup instaliranim aplikacijama.
 
Skype i ostali VoIP servisi bit će integrirani u OS, što će omogućiti normalno korištenje, za razliku od dosadašnje prakse, gdje, zbog nedostatka pravog multitaskinga, ovo nije bilo moguće.
 
Dodatno je poboljšan Internet Explorer, a dodana je i mogućnost bežične nadogradnje uređaja. Microsoft se pohvalio i bazom od 100.000 aplikacija, koje su dostupne u trgovini aplikacija.
 
Iako je ranije bilo najavljivano da će postojati mogućnost nadogradnje WP 7 uređaja na novi OS, od toga neće biti ništa.
 
Microsoft će starim korisnicima ponuditi Windows Phone 7.8, koji bi vizualno trebao pratiti novi OS, a ako želite iskoristiti puni potencijal novog WP 8 sistema, morat ćete kupiti neki noviji uređaj.
 
Izlazak je najavljen za jesen, a prve uređaje na novom OS-u najavili su Nokia, Samsung, HTC i Huawei.

 

Biznis.ba

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Kulminirao sukob kablovskih provajdera

Poslovni ortaci tužili Hajdarevića za krađu 20 miliona KM!!!

Hajdarevića poslovni partneri optužuju da je protivno zakonu osnovao treću firmu identične djelatnosti kako bi preko nje izvlačio profit iz HS-a i HKB-a.