Windows Phone

Windows Phone 8 stiže ujesen

image Microsoft je objavio detalje o nadolazećoj verziji operativnog sistema Windows Phone 8.

NEW YORK - Microsoft je objavio detalje o nadolazećoj verziji operativnog sistema Windows Phone 8.

Najveća novost je korištenje nove verzije NT kernela, koji bi trebao olakšati razvoj aplikacija, kao i bolju integraciju s Windows 8 operativnim sustavom za kompjutere i tablete.
 
Kao što je i očekivano, dodana je podrška za višejezgrene procesore, što bi trebalo donijeti bolje performanse u zahtjevnijim aplikacijama, a istovremeno smanjiti potrošnju baterije, jer će se dodatne jezgre uključivati samo u slučaju potrebe za procesorskom snagom.
 
Najviše zamjerki sadašnjem WP7 upućuje se na račun WVGA rezolucije ekrana, pa je ona sada povećana na XWGA i 720p. Dodana je i podrška za NFC tehnologije, predstavljen je i Microsoft Wallet, a plaćanje će biti moguće raznim servisima.
 
Dodana je i mogućnost proširivanja memorije putem MicroSD kartica, a Bingove mape zamijenit će Nokia Maps. Windows Phone 8 donosi i neke kozmetičke promjene.
 
U prvom redu one se odnose na personalizaciju početnog zaslona, pa korisnik sada ima na izbor tri veličine "pločica" za lakši pristup instaliranim aplikacijama.
 
Skype i ostali VoIP servisi bit će integrirani u OS, što će omogućiti normalno korištenje, za razliku od dosadašnje prakse, gdje, zbog nedostatka pravog multitaskinga, ovo nije bilo moguće.
 
Dodatno je poboljšan Internet Explorer, a dodana je i mogućnost bežične nadogradnje uređaja. Microsoft se pohvalio i bazom od 100.000 aplikacija, koje su dostupne u trgovini aplikacija.
 
Iako je ranije bilo najavljivano da će postojati mogućnost nadogradnje WP 7 uređaja na novi OS, od toga neće biti ništa.
 
Microsoft će starim korisnicima ponuditi Windows Phone 7.8, koji bi vizualno trebao pratiti novi OS, a ako želite iskoristiti puni potencijal novog WP 8 sistema, morat ćete kupiti neki noviji uređaj.
 
Izlazak je najavljen za jesen, a prve uređaje na novom OS-u najavili su Nokia, Samsung, HTC i Huawei.

 

Biznis.ba

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Porodica Vuković

FOTO: Proizvodili cvijeće iz nužde, danas respektabilni proizvođači

Goran Vuković iz Gomjenice kod Prijedora već petnaest godina zajedno sa porodicom uzgaja cvijeće i povrće. Ni on, ni supruga nisu imali zaposlenje i odlučili su da se bave proizvodnjom cvijeća. Imaju dvije odrasle kćerke koje im pomažu u poslu, a s njima rade i Goranov brat i snaha.