Okrugli sto u Sarajevu

VIDEO: Bogato kulturno i prirodno naslijeđe BiH u funkciji razvoja turizma

image

Iniciranje projekata održivog razvoja iz oblasti kulturne baštine Bosne i Hercegovine, planinskog turizma i zaštite okoliša, cilj je okruglog stola “Značaj kulturno-historijske/prirodne baštine i promocija potencijala planinskog turizma u Bosni i Hercegovini” koji je organiziralo danas u Sarajevu Udruženje za podršku očuvanju kulturno-historijske i prirodne baštine “Gradina”

Predsjedavajući Vijeća za projekte Udruženja "Gradina" Fadil Fatić istakao je značaj prirodnih i kulturno-historijskih potencijala za razvoj turizma u BiH te potrebu iniciranja saradnje na ovom planu između institucija.
 
Najavio je također i mogućnost iniciranja gradnju planinske kuće kakva je bila npr. prije 300 godina, a poručio je da organizacijom ovakvih skupova žele animirati sve nadležne institucije za razvoj turizma i očkuvanje kulturne baštine.
 
Arnela Mušinović iz Agencije za ekonomski razvoj "Prvi koraci“ Općine Konjic navela je značaj ovog okruglog stola koji govori o kulturnom, prirodnom i historijskom nasljeđu.
 
-Općina Konjic može da se pohvali s velikim i bogatim kulturno-historijskim naslijeđem. Tu su prije svega 4.160 stećaka, na više od 150 nekropola, 49 nacionalnih spomenika. Također i bogatom prirodom, blizina Boračkog jezara, planine Prenj, rijeka Neretva... Sve to doprinosi da se Konjic pozicionira kao jedna atraktivna turistička destinacija - navela je Mušinović.


 
Istakla je da od današnjeg okruglog stola očekuje i plan za održivi razvoj planinskog turizma, jer općina Konjic ima u planu da se razvija i na tom polju.
 
Skup je organiziran u saradnji s Ministarstvom civilnih poslova Bosne i Hercegovine,  Savezom za podršku ekonomskog i socijalnog razvoja “Horizont 2024” i Udruženjem Centar za podršku demokratije i ekonomskog razvoja UCDER te Muzejom Sarajeva, čiji direktor Mirsad Avdić smatra da, s obzirom na trend u svijetu da se kulturno-historijsko i prirodno naslijeđe stavlja u funkciju turizma, potrebno je mnogo više raditi na prezentaciji onoga što BiH posjeduje na tom planu.

 

Biznis.ba / FENA

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Veliki uspjeh

Selma Porović među 13 mladih naučnika Svjetske akademije perinatalne medicine

Stomatologinja i direktorica škole "Ian Donald" u BiH Selma Porović postala je članica Svjetske akademije perinatalne medicine, odjeljenja mladih naučnika koje ima 13 članova iz cijelog svijeta.