Odgovor Trumpu

Japan razmatra uvođenje carina na uvoz američkih proizvoda

image

Japan razmatra uvođenje carina na uvoz američkih proizvoda u vrijednosti od 409 milijuna dolara, kao odgovor na carine na uvoz čelika i aluminija u SAD koje je nedavno nametnuo američki predsjednik Donald Trump, objavila je u četvrtak javna televizija NHK.

Japanska vlada se priprema ovoga tjedna obavijestiti Svjetsku trgovinsku organizaciju (WTO) o tom planu, što je nužan postupak po svjetskim trgovinskim pravilima, objavila je NHK.
 
Taj potez vjerojatno je dio nastojanja da Washington doda Japan na popis zemalja koje su izuzete od američkih carina.
 
Washington je, naime, uveo te carine, ali je neke zemlje privremeno izuzeo od primjene tih carina.
 
Planirane protumjere Tokija bile bi iste vrijednosti kao i carine koje je nametnuo Washington, javlja NHK, prenosi SEEbiz. 
 
Jedan dužnosnik vlade kazao je kako Tokio razmišlja o poduzimanju nekih oblika akcije temeljenih na pravilima WTO-a, no nije donesena konačna odluka o tome treba li poduzeti protumjere.
 
- Ništa se još nije odlučilo o tome kakav ćemo konkretni odgovor poduzeti: analiziramo utjecaj američkih carina na japanske tvrtke i pozivamo Washington da ponudi Japanu izuzeće - izjavio je jedan dužnosnik Reutersu pod uvjetom anonimnosti jer nije ovlašten javno govoriti.
 
Japan je jedini veliki američki saveznik koji nije izuzet od Trumpove odluke o carinama, koja je došla kao šok za mnoge političare, s obzirom na bliske veze japanskog premijera Shinzo Abea s predsjednikom SAD-a.
 
S obzirom na jake obrambene veze Japana sa Sjedinjenim Državama, Tokio se s oprezom pridružuje koracima Kine i Europske unije, koji su oštro reagirali na odluku SAD-a najavom protumjera.
 
Međutim, neki vladini dužnosnici nisu isključili mogućnost podizanja trgovinskog spora u WTO-u protiv američkog poteza.

 

Biznis.ba / FENA

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Dijaspora investira

Nada u povratak: Almir Hodžić u Trnopolju proizvodi stočnu hranu

Almira Hodžića pronalazimo na farmi u Trnopolju. Posljednjih dana radi intenzivno na pripremama za izgradnju objekta i silosa koji će služiti za proizvodnju stočne hrane pri kompaniji FANA Arifagić.