Ambiciozni projekat

VIDEO: Saudijci u pustinji otvorili centar zabave vrijedan milijarde dolara

image Foto: Biznis.ba

Saudijski kralj Salman i princ Mohammed otvorili su prostrano odmaralište Qiddiya kao dio ambiciozne strategije oživljavanja ekonomije i smanjivanja društvenih restrikcija.

Qiddiya se nalazi u pustinji na sat vožnje od glavnog grada Rijada i prostire se na 334 km2, što znači da je 2,5 puta veća od Disney Worlda.

Obuhvata tematski park Six Flags, vodene parkove, prostore za moto sportove, kulturna dešavanja i kuće za odmor. Glasnogovornik kaže da očekuju kako će na početku godišnje privući 1,5 miliona posjetilaca, a prva faza će biti otvorena 2022. godine.Lokalni mediji pišu da će samo infrastruktura koštati 30 milijardi rijala, odnosno oko osam milijardi američkih dolara, a da bi u cijeli projekat mogle biti uložene desetine milijardi rijala.

Podsjetimo, u Kraljevini Saudijskoj Arabiji nedavno je otvoreno prvo kino i to nakon zabrane koja je trajala blizu 40 godina. Princ Mohammed i njegov otac prisustvovali su svečanoj ceremoniji koja je uključivala nastup orkestra uživo, vatromete i govore u kojima su oba lidera hvaljena za svoje zasluge.

U februaru je u Rijadu održan festival jazz muzike, dok je u septembru Saudijska Arabija dozvolila ženama da od juna 2018. polažu vozačke ispite i voze. Ženama je omogućeno i da prisustvuju sportskim događajima na stadionima u tri grada, dok je studenticama dozvoljeno da nose svoje mobitele u kampusu. U politici žene sada mogu obavljati važne funkcije bez nadzora muškaraca. Svi ovi potezi su važni koraci ka modernizaciji Kraljevine.


Biznis.ba / Klix.ba

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Dijaspora investira

Nada u povratak: Almir Hodžić u Trnopolju proizvodi stočnu hranu

Almira Hodžića pronalazimo na farmi u Trnopolju. Posljednjih dana radi intenzivno na pripremama za izgradnju objekta i silosa koji će služiti za proizvodnju stočne hrane pri kompaniji FANA Arifagić.