844 miliona eura

Finska kupila 3,3% udjela Nokie

image

Finska vlada kupila je 3,3 odsto udjela u "Nokiji" za oko 844 miliona eura kako bi učvrstila uticaj nad tim proizvođačem opreme za telekomunikacijske mreže.

"Vjerujemo da će to biti dobro ulaganje. Valja se prisjetiti da je 'Nokia' najveća finska kompanija, a finsko je vlasništvo u njoj do sada bilo prilično skromno", rekao je izvršni direktor državnog holding društva Solidium Anti Makinen.

"Nokia" je prije deset godina bila vodeća firma na globalnom tržištu mobilnih telefona i bila je motor finske privrede, sa četiri odsto udjela u finskom BDP-u i 20 odsto u finskom izvozu. Urušavanje nekadašnjeg poslovanja s mobilnim telefonima bio je glavni razlog desetogodišnje privredne stagnacije od koje se zemlja tek počela oporavljati.

Danas je kompanija fokusirana na industriju te-lekomunikacijskih mreža u kojoj joj konkurišu švedski "Ericsson" i kineski "Huaiwei".

Biznis.ba

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Pokrenuo biznis u Živinicama

VIDEO / Suad Bešlić: Čovjek koji se vratio kako drugi ne bi otišli

U okviru USAID Projekta "Jačanje uloge dijaspore u ekonomskom razvoju BiH" predstavljena je videopriča o Suadu Bešliću, poduzetniku koji se vratio iz Njemačke da bi pokrenuo biznis u Živinicama.