Ruski predsjednik

Putin: Poljoprivreda znatno profitabilnija od oružja

image Vladimir Putin

Poljoprivreda donosi mnogo više novca Rusiji od izvoza oružja, izjavio je ruski predsjednik Vladimir Putin.

"Vrijednost izvoza poljoprivrednih proizvoda iz Rusije danas iznosi 28,8 milijardi dolara i premašuje izvoz ruske vojne industrije od 15,6 milijardi prodaju za više od jedne trećine", rekao je Putin poljoprivrednicima u Krasnodaru.

Ruski izvoz poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda je od 2000. godine povećan za 16 puta, navodi Russia Today, i dodaje da je 2016. godine Rusija postala svjetski lider u izvozu pšenice.

"Uvjeren sam da će Rusija postati jedan od lidera na globalnom agro-industrijskom tržištu u narednih nekoliko godina. Kroz četiri godine planiramo da na svjetska tržišta isporučujemo više hrane nego što uvozimo. Rusija će postati neto izvoznik hrane", poručio je Putin.

Zarad postizanja tog cilja, Rusija planira da, kako kaže, razvije infrastrukturu, proširi željezničku mrežu, poveća kapacitet luka i terminala za skladištenje robe.


Biznis.ba

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Pokrenuo biznis u Živinicama

VIDEO / Suad Bešlić: Čovjek koji se vratio kako drugi ne bi otišli

U okviru USAID Projekta "Jačanje uloge dijaspore u ekonomskom razvoju BiH" predstavljena je videopriča o Suadu Bešliću, poduzetniku koji se vratio iz Njemačke da bi pokrenuo biznis u Živinicama.