Slučaj iz 2013.

Bivši potpredsjednik Samsunga na saslušanju u tužilaštvu zbog korupcije

image

Bivši potpredsjednik Samsung Electronics Lee Hak-soo pozvan je u tužilaštvo u vezi sa navodnom korupcijom u koju je uključen bivši predsjednik Južne Koreje Lee Myung-bak, objavila je agencija Yonhap, pozivajući se na tužilaštvo.

Lee je pozvan da iznese iskaz u vezi sa slučajem mita sa kojim je povezan bivši predsjednik, koji je okončao mandat 2013. godine.

Bivši čelnik Samsunga je bio dugo vremena van zemlje, ali se nedavno vratio i iskazao želju da se pojavi u tužilaštvu, prenosi agencija Xinhua. On je bio osumnjičen da je uključen u plaćanje troškova parnice kompaniji DAS koja proizvodi autodijelove, koja je u vlasništvu brata bivšeg predsjednika, ali se sumnja da je bivši predsjednik stvarni vlasnik.

DAS je 1999. godine uložio oko 18 miliona dolara u konsalting kompaniju BBK koja je kasnije osumnjičena za manipulacije na berzi koje su investitore koštale skoro 100 miliona dolara.

DAS je potom tužio svog bivšeg predsjednika u SAD i dobio parnicu vrijednu 13 miliona dolara, a Samsung je navodno platio troškove te parnice. Tužilaštvo sumnja da je bivši potpredsjednik Lee za to "zaslužan". Neimenovani izvor tužilaštva je rekao da je otvorena istraga o korupciji.

Bivši predsjednik Lee je ranije pomilovao predsjednika Samsunga koji je bio osuđen za zloupotrebu položaja.

Tužilaštvo je izvršilo pretres ureda kompanije u Seulu i Suwonu.

Biznis.ba / FENA

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Dijaspora investira

Nada u povratak: Almir Hodžić u Trnopolju proizvodi stočnu hranu

Almira Hodžića pronalazimo na farmi u Trnopolju. Posljednjih dana radi intenzivno na pripremama za izgradnju objekta i silosa koji će služiti za proizvodnju stočne hrane pri kompaniji FANA Arifagić.