Turski predsjednik

Erdogan upozorio protiv istraživanje plina u moru kod Cipra

image Recep Tayyip Erdogan

Turski predsjednik Recep Tayip Erdogan je u utorak upozorio međunarodne kompanije protiv istraživanja plina u ciparskim vodama, nekoliko dana nakon što je Ankara blokirala jedan talijanski brod u moru kod tog otoka.

"Nemojte misliti da su nam promakla istraživanja prirodnog plina u moru kod Cipra", rekao je Erdogan u televizijskom obraćanju u Ankari.

Ciparski predsjednik Nicos Anastasiades u nedjelju je optužio Ankaru da je prekršila međunarodno pravo nakon što je u petak turska mornarica blokirala jedan brod talijanske energetske tvrtke Eni koji je istraživao plin u vodama kod tog mediteranskog otoka.

Taj se brod kretao prema ciparskom isključivom gospodarskom pojasu, radi istraživanja bloka 3 koji se nalazi istočno od otoka, podijeljenog od 1974.
Istraživanja plina koja provodi Cipar, zemlja članica EU-a koja ima ovlasti nad dvije trećine otoka, pokrenula su napetosti s Ankarom koja traži obustavu u očekivanju rješenja podjele otoka.

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk je pozvao u ponedjeljak navečer putem društvene mreže Twitter Tursku da izbjegava prijetnje i poteze protiv bilo koje članice EU-a i da se radije radi na uspostavi dobrih i mirnih odnosa sa susjedima.

Talijanski ministar vanjskih poslova Angelino Alfano se u utorak susreo s turskim kolegom Mevlutom Cavusogluom na sastanku koalicije za borbu protiv IS-a u Kuvajtu.

On je pozvao na pronalaženje rješenja uz poštivanje međunarodnog prava i u interesu tvrtke Eni, zemalja regije i dviju ciparskih zajednica, stoji u priopćenju njegovog ministarstva.

Cipar koji je prije sedam godina pokrenuo operacije bušenja u svom moru, objavio je u četvrtak da su tvrtke Eni i francuski Total pronašli velike količine plina u bloku 6 i u bloku 3.

Biznis.ba

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Bosanska Posavina

Korparstvom se bavi još samo nekoliko porodica: Od pruća stvaraju čuda i ne daju da zanat zamre

Korparstvo je zanat u Bosanskoj Posavini star više od stotinu godina, a brojne porodice dugo su, izrađujući predmete od vrbovog pruća, imale posao na kućnom pragu i sigurnu egzistenciju. Ovi ljudi znali su od pruća isplesti korpe, ukrasne predmete, pa i namještaj - stolove i stolice za bašte.