Tržište

Tesla u 2017. izgubila 2,2 milijarde dolara

image

Kompanija Tesla je saopštila da je u 2017. godini zabilježila gubitak od čak 2,2 milijarde dolara, što je čak skoro 800 miliona više u odnosu na 2016.

Tesla je zabilježila ogromne gubitke uprkos prihodima od 3,3 milijarde $ u posljednjem kvartalu, a koji su uglavnom proizvod depozita koji su uplatili budući kupci tek predstravljenih Semi kamiona i sportskog Roadstera.

Najveći uticaj na ovaj rezultat imala je slaba proizvodnja Modela 3 koji je umjesto 20.000 jedinica mjesečno, kako je najavljivao Ilon Mask, dostigla tek 2.400 vozila u četvrtom kvartalu.
 
Uz to, Tesla je napravila ogromne investicije u proširenje svojih fabrika i proizvodnih kapaciteta te razvoj novih modela, između ostalog i pomenutog kamiona.
 
Tesla je u saopštenju svojim akcionarima najavila postepeni rast proizvodnje Modela 3 na 2.500 jedinica do kraja prvog kvartala 2018, pa na 5.000 do kraja drugog, a poslije toga i "skok" na 10.000. Osim toga, kompanija je ambiciozno najavila i stabilne pozitivne rezultate prihoda "nekad tokom 2018", ali nije objasnila i kako će riješiti probleme koji limitiraju proizvodnju Modela 3.
 

Biznis.ba / B92

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Dijaspora investira

Nada u povratak: Almir Hodžić u Trnopolju proizvodi stočnu hranu

Almira Hodžića pronalazimo na farmi u Trnopolju. Posljednjih dana radi intenzivno na pripremama za izgradnju objekta i silosa koji će služiti za proizvodnju stočne hrane pri kompaniji FANA Arifagić.