Američki milijarder

Jeff Bezos je postao najbogatiji čovjek u historiji čovječanstva

image Jeff Bezos / Biznis.ba

Osnivač Amazona Jeff Bezos zvanično je postao najbogatiji čovjek u historiji čovječanstva s imovinom koja je premašila 105 milijardi dolara na Bloomergovoj listi najbogatijih ljudi.

Prije Bezosa, na vrhu liste najbogatijih bio je osnivač kompanije Microsoft, Bill Gates. Međutim, Bezos je prvi čovjek čija je imovina premašila cifru od 100 milijardi dolara.

Bezosovo bogatstvo od početka ove sedmice, prema Bloombergovoj listi, iznosi 105,1 milijardu dolara, a prema Forbesovoj listi 104,4 milijarde dolara.

Većinu bogatstva Bezos je stekao zahvaljujući 78,9 miliona akcija Amazona koje posjeduje. Akcije Amazona porasle su za 1,4 posto u ponedjeljak, povećavši Bezosovo bogatstvo za 1,4 milijardu dolara. Nakon rasta od 56 posto u prošloj godini, akcije Amazona ponovo su porasle za sedam posto početkom ove godine.

Bezos također zarađuje i zahvaljujući prihodima od medija Washington Post i privatne svemirske kompanije Blue Origin s kojom razvija planove za naseljavanje ljudi na Mjesecu.

Podsjećamo, Bezos je početkom decembra prošle godine prestigao Billa Gatesa na listi najbogatijih ljudi. Međutim, njegovo bogatstvo ponovo je na uzlaznoj putanji zahvaljujući trgovanju berzama. Posljednjih pet godina on je na svoj račun akumulirao više od 60 milijardi dolara.

Prema istraživanju organizacije Oxfam, svijet bi prvog bilionera, čovjeka koji će zaraditi hiljadu milijardi dolara, mogao dobiti u narednih 25 godina. Bezos je na dobrom putu da postane taj čovjek.


Biznis.ba / Klix.ba

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Porodica Vuković

FOTO: Proizvodili cvijeće iz nužde, danas respektabilni proizvođači

Goran Vuković iz Gomjenice kod Prijedora već petnaest godina zajedno sa porodicom uzgaja cvijeće i povrće. Ni on, ni supruga nisu imali zaposlenje i odlučili su da se bave proizvodnjom cvijeća. Imaju dvije odrasle kćerke koje im pomažu u poslu, a s njima rade i Goranov brat i snaha.