Američki predsjednik

Trump smanjio područje dva nacionalna rezervata radi naftne i eksploatacije rude

image

Američki predsjednik Donald Trump značajno je smanjio područje dva "nacionalna spomenika" u Utahu što predstavlja najznačajniji korak unazad u toj sferi u više od jednog stoljeća.

Milijarder i američki predsjednik je u ponedjeljak doputovao u Salt Lake City, glavni grad te države na zapadu SAD-a, kako bi objavio smanjenje za 85 posto nacionalnog spomenika Bears Ears, koji je u decembru 2016. proglasio Barack Obama, te za oko 45 posto nacionalnog spomenika Grand Staircase-Escalante, koji je Bill Clinton proglasio u septembru 1996.

Trumpova odluka koja bi mogla otvoriti put rudarskoj i naftnoj eksploataciji tih prirodnih rezervi skandalizirala je indijanska plemena i zaštitnike okoliša od kojih su neki podnijeli tužbu već u ponedjeljak, prenosi Hina.

Trump smanjio područje dva nacionalna rezervata radi naftne i eksploatacije rude

Biznis.ba / FENA

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Bosanska Posavina

Korparstvom se bavi još samo nekoliko porodica: Od pruća stvaraju čuda i ne daju da zanat zamre

Korparstvo je zanat u Bosanskoj Posavini star više od stotinu godina, a brojne porodice dugo su, izrađujući predmete od vrbovog pruća, imale posao na kućnom pragu i sigurnu egzistenciju. Ovi ljudi znali su od pruća isplesti korpe, ukrasne predmete, pa i namještaj - stolove i stolice za bašte.