Američki predsjednik

Trump smanjio područje dva nacionalna rezervata radi naftne i eksploatacije rude

image

Američki predsjednik Donald Trump značajno je smanjio područje dva "nacionalna spomenika" u Utahu što predstavlja najznačajniji korak unazad u toj sferi u više od jednog stoljeća.

Milijarder i američki predsjednik je u ponedjeljak doputovao u Salt Lake City, glavni grad te države na zapadu SAD-a, kako bi objavio smanjenje za 85 posto nacionalnog spomenika Bears Ears, koji je u decembru 2016. proglasio Barack Obama, te za oko 45 posto nacionalnog spomenika Grand Staircase-Escalante, koji je Bill Clinton proglasio u septembru 1996.

Trumpova odluka koja bi mogla otvoriti put rudarskoj i naftnoj eksploataciji tih prirodnih rezervi skandalizirala je indijanska plemena i zaštitnike okoliša od kojih su neki podnijeli tužbu već u ponedjeljak, prenosi Hina.

Trump smanjio područje dva nacionalna rezervata radi naftne i eksploatacije rude

Biznis.ba / FENA

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Mladi i uspješni

Mladi Zeničani napravili prvi bh. 3D printer: Želimo osnovati firmu i zapošljavati studente

Zenički tim od dva uposlenika i dva studenta Mašinskog fakulteta u Zenici nakon dvije godine rada napravio je prvi funkcionalni bosanskohercegovački 3D printer naziva ZEN3D. U razgovoru za Klix.ba su poručuju da neće stati na ovome te da će osnovati firmu u kojoj će proizvoditi svoje printere i mladima ponuditi radna mjesta.