Futuristički

VIDEO: Dubai testira leteće taksije, dron bez vozača koji radi na principu Ubera

image Foto: Screenshot

Dubai je predstavio prvi test električnog letećeg taksija bez vozača kojim Ujedinjeni Arapski Emirati žele postati pionir u futurističkom transportu. Riječ je o dronu koji radi na principu Ubera.

U prvoj probnoj vožnji nije bilo putnika, a korišten je prototip letećeg taksija koji je razvila njemačka kompanija Volocopter. Leteći taksi izgleda kao mala, dvosjedna helikopterska kabina, a može voziti 30 minuta brzinom od 100 kilometara na sat.

Zbog namjere da funkcionira bez daljinskog upravljača i uz maksimalno trajanje leta od 30 minuta, u slučaju eventualnih problema uz ovaj leteći taksi dolaze rezervne baterije, rotori i nekoliko padobrana.

"Javljamo samo kad možemo pokazati nešto što leti. Pokazujemo činjenice, a ne vizije", rekao je Alexander Zosel, suosnivač kompanije Volocopter.

Dubai planira integrisati novo prevozno sredstvo u transportnu mrežu sa metroom, autobusima i tramvajima.

"Poticanje inovacija i usvajanje najnovijih tehnologija doprinosi ne samo razvoju zemlje, već i izgradnju mostova u budućnost", izjavio je Sheikh Hamdan.

Putnici će kretanje taksija moći pratiti putem telefonske aplikacije.Biznis.ba / Klix.ba

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Pokrenuo biznis u Živinicama

VIDEO / Suad Bešlić: Čovjek koji se vratio kako drugi ne bi otišli

U okviru USAID Projekta "Jačanje uloge dijaspore u ekonomskom razvoju BiH" predstavljena je videopriča o Suadu Bešliću, poduzetniku koji se vratio iz Njemačke da bi pokrenuo biznis u Živinicama.