Banke u EU otpustile 50.000 ljudi

Internetsko bankarstvo zatvara poslovnice

image

Banke u Evropskoj uniji zatvorile su prošle godine 9.100 poslovnica i otpustile oko 50 hiljada radnika zbog sve veće popularnosti internetskog bankarstva, pokazuje istraživanje Europske bankovne federacije.

Na kraju prošle godine broj poslovnica u EU spustio se na 189 hiljada, što je 4,9 posto manje nego što ih je bilo na kraju godine ranije, izvijestili su u utorak iz federacije na osnovi prikupljenih podataka.

Sektor je na kraju 2016. godine zapošljavao oko 2,8 miliona ljudi, najmanje od 1997. godine, pokazuje njihova analiza.

Od 2008. godine u EU je zatvoreno ukupno 48 hiljada bankovnih poslovnica - više od petine. Prošle je godine trend ubrzao u odnosu na 2015. godinu kada je njihov broj smanjen za tri posto.

Banke su zatvarale skupe fizičke poslovnice kako bi smanjile troškove s obzirom na okretanje brojnih klijenata elektronskom plaćanju, te digitalnom i mobilnom bankarstvu, ali i na niske kamatne stope.

Zbog niskih kamatnih stopa krediti su jeftiniji pa banke manje zarađuju na toj vrsti usluga kao i na ulaganjima.

U pojedinim su zemljama banke na niske kamatne stope reagirale zatvaranjem poslovnica, pa bi tako samo u Britaniji ove godine trebale biti zatvorene rekordne 762 poslovnice.

Alternativno rješenje banke su pronašle u uvođenju novih naknada na nekada besplatne usluge, uključujući vođenje osnovnih bankovnih računa i podizanje gotovine.

Uočen je i trend konsolidacije odnosno spajanja zajmodavaca radi poboljšanja profitabilnosti, koji je prema analizi Evropske federacije banaka počeo 2009. godine. Shodno tome, na kraju prošle godine u EU je poslovalo ukupno 6.596 banaka - šest posto manje nego na kraju godine ranije, prenosi Hina.Biznis.ba

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Ideje pretoči u drvo

Nusret Merdanić je posljedni čuvar drvorezbarskog zanata u Krajini

Nusret Merdanić (60) iz Bihaća pet decenija se bavi duborezom kojeg je učio od svog oca.