Pretekao Billa Gatesa

Amancio Ortega najbogatiji čovjek na svijetu

image Amancio Ortega

Španski biznismen Amancio Ortega (81) pretekao je osnivača Microsofta Billa Gatesa i postao najbogatiji čovjek na svijetu, te zasjeo na vrh Forbesove ljestvice.

Bogatstvo Ortege, suosnivača španskog trgovačkog lanca tekstila Inditex, sada je 200 miliona dolara veće od dosadašnjeg najbogatijeg čovjeka na svijetu, Billa Gatesa.

Španac je ranije u tri navrata preuzimao poziciju najbogatijeg čovjeka na svijetu, ali je u samo jednom danu ostajao bez čelnog mjesta.

U utorak je ponovo pretekao Gatesa nakon što su dionice Inditexa, kompanije koja je vlasnik i popularnog brenda Zara, porasle za više od 1 posto.

Ipak, već u poslijepodne Ortega je bio iza Gatesa, sa 100 miliona dolara manje.

U srijedu je uspio ponovo da zauzme mjesto najbogatijeg čovjeka na svijetu.

Prema Forbesovoj listi najbogatijih ljudi na svijetu, imovina Ortege se procjenjuje na oko 85 milijardi dolara.

U međuvremenu je vrijednost imovine Gatesa i Jeffa Bezosa, osnivača Amazona, zabilježila pad.

Španski biznismen je prvi put zauzeo mjesto najbogatijeg čovjeka na svijetu u oktobru 2015. godine.

Ortega, sin željezničkog radnika, svoju karijeru je započeo kao blagajnik u trgovini u rodnom gradu La Coruni. Nakon toga je sa svojom tadašnjom suprugom Rosaliom počeo šivati rublje i pidžame u dnevnom boravku. Već 1975. godine je pokrenuo modni brend Zara, a kasnije osnovao krovnu kompaniju Inditex pod kojom su nastali i brendovi Massimo Dutti i Pull&Bear.


Biznis.ba / AA

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Kvalitet i poštovanje rokova

Modna konfekcija "Kristin Mod": Proizvodi iz Lopara idu u Pariz

Modna konfekcija „Kristin Mod“ iz Lopara mogla bi zaposliti 20 novih radnika. Konkurs je stalno otvoren, kaže Obradin Božić, zamjenik direktora u ovom preduzeću koje zapošljava trenutno 65 radnika, uglavnom žensku radnu snagu. Vlasnik fabrike je Ratko Saković, koji živi u Parizu. Osim ove, Saković ima još dvije fabrike, u Karakaju kod Zvornika „Tisa Mod“ sa 80 radnika i fabriku u Zvorniku „Kristijan Lavis“ sa 45 radnika.