Investitori brinu

Dolar i vrijednost američkih dionica bilježe pad zbog Trumpove politike

image

Dolar je zabilježio pad u odnosu na druge veće valute nakon što je predsjednik SAD-a Donadl Trump navodno zatražio od Jamesa Comeya da okonča istragu o bivšem savjetniku nacionalne sigurnosti Michaelu Flynnu.

Ovi izvještaji koji su zaprepastili javnost, a koje je negirala Bijela kuća, produbili su politički nemir koji udara Trumpovu Bijelu kuću i povećali zabrinutost investitora o sposobnosti predsjednika da progura svoje velike ekonomske planove.

"Zapaljive optužbe prestrašile su i tržište novca i dionica. Trgovci stranim valutama prodaju dolar", kazao je Stephen Innes, viši trgovac u online brokerskoj firmi Oanda.
Vrijednost dolara pala je za 0,7 posto u odnosu na japanski jen jutros na azijskoj berzi. Pao je za 0,3 posto u odnosu na euro.

Tržite dionica je također pretprjelo udar. Američke dionice bilježe pad od 0,6 posto.
Vrijednost dolara varira otkako je Trump izabran za predsjednika, a s druge strane dioničari su razočarani ekonomskim podacima iz SAD-a, te se raduju novostima iz Evrope s kojom više sarađuju.

Trumpovi ekonomski prijedlozi da snizi poreze, smanjenje papirologije i investiranje u infrastrukturu, povisili su cijenu dolara nakon izbora, ali su uskoro uslijedile turbulenciju u Bijeloj kući koje su se odrazile negativno.


Biznis.ba / Klix.ba

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Bosanska Posavina

Korparstvom se bavi još samo nekoliko porodica: Od pruća stvaraju čuda i ne daju da zanat zamre

Korparstvo je zanat u Bosanskoj Posavini star više od stotinu godina, a brojne porodice dugo su, izrađujući predmete od vrbovog pruća, imale posao na kućnom pragu i sigurnu egzistenciju. Ovi ljudi znali su od pruća isplesti korpe, ukrasne predmete, pa i namještaj - stolove i stolice za bašte.