Investitori brinu

Dolar i vrijednost američkih dionica bilježe pad zbog Trumpove politike

image

Dolar je zabilježio pad u odnosu na druge veće valute nakon što je predsjednik SAD-a Donadl Trump navodno zatražio od Jamesa Comeya da okonča istragu o bivšem savjetniku nacionalne sigurnosti Michaelu Flynnu.

Ovi izvještaji koji su zaprepastili javnost, a koje je negirala Bijela kuća, produbili su politički nemir koji udara Trumpovu Bijelu kuću i povećali zabrinutost investitora o sposobnosti predsjednika da progura svoje velike ekonomske planove.

"Zapaljive optužbe prestrašile su i tržište novca i dionica. Trgovci stranim valutama prodaju dolar", kazao je Stephen Innes, viši trgovac u online brokerskoj firmi Oanda.
Vrijednost dolara pala je za 0,7 posto u odnosu na japanski jen jutros na azijskoj berzi. Pao je za 0,3 posto u odnosu na euro.

Tržite dionica je također pretprjelo udar. Američke dionice bilježe pad od 0,6 posto.
Vrijednost dolara varira otkako je Trump izabran za predsjednika, a s druge strane dioničari su razočarani ekonomskim podacima iz SAD-a, te se raduju novostima iz Evrope s kojom više sarađuju.

Trumpovi ekonomski prijedlozi da snizi poreze, smanjenje papirologije i investiranje u infrastrukturu, povisili su cijenu dolara nakon izbora, ali su uskoro uslijedile turbulenciju u Bijeloj kući koje su se odrazile negativno.


Biznis.ba / Klix.ba

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Vozač ratraka

Nihad Rezibegović godinama uređuje staze na Bjelašnici: Ovaj posao zahtijeva hrabrost i iskustvo

Kada žičare stanu i ljubitelji zimskih sportova odu da se ugriju i odmore, onda na padine Bjelašnice dolazi sasvim drugačija ekipa. Umjesto da skijaju, oni ratrakom pripremaju staze za skijaše. Imali smo privilegiju provozati se i "urediti" jednu stazu s Nihadom Reizbegovićem, iskusnim uposlenikom preduzeća ZOI'84 i šefom baze.